27 EYLÜL, SALI, 2016

Rilke’den Genç Şaire Mektuplar

Rilke’nin 1929 yılında, ölümünün ardından yayınlanan yapıtlarından biri oln Genç Şaire Mektuplar, Nora  Kitap etiketiyle yayımlandı.

Henüz 20 yaşına basmamış Franz Xaver Kappus, eğilimlerine oldukça zıt bir mesleğin eşiğindeyken, şiirlerini değerlendirmesi için Rilke’ye gönderir ve önceden niyet etmemesine rağmen şiirlerinin yanına bir de mektup iliştirir. Haftalar sonra, üzerinde Paris’in posta damgasını taşıyan bir yanıt mektubu alır ve Kappus’la Rilke arasındaki bu mektuplaşma 1908’e kadar sürer. Kitap içeriği itibariyle gerçek anlamda bir "yaşam kullanma kılavuzu"dur.

Zweig, Rilke için şöyle der: “Rilke’nin elinden, baştan sona mükemmel olmayan hiçbir şey çıkmamıştır.” Eser şiire, sanata, yaşama ve aşka dair muhteşem tespitlerle dolu.

“Belki de cinsiyetler sanıldığından daha yakındır birbirine ve dünyanın büyük yenilenmesi belki de, erkek ve kadının birbirini ‒tüm yanlış hislerden ve isteksizliklerden kurtulmuş halde‒ karşıt iki cins olarak değil de, kardeş ve komşular olarak aramaları ve omuzlarına yüklenmiş olan o ağır cinselliği basitçe, ciddiyetle ve sabırla hep birlikte taşımak için insan olarak bir araya gelmeleriyle gerçekleşecektir.”

Genç Şaire Mektuplar

Rainer Maria Rilke
Çev.: Semih Uçar
Nora Kitap

7 TL

0
3467
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle