12 ARALIK, ÇARŞAMBA, 2018

Pozitif Alanı Odağına Alan Bir Sergi

Alper Turan’ın küratörlüğü yaptığı, video, yağlı boya, kolaj, heykel, yerleştirme ve fotoğraf gibi farklı medyaları kullanan sanatçıların “anlamlar epidemiği” olan HIV/AIDS’i deşifre etmeyi amaçladığı “Pozitif Alan” başlıklı grup sergisi Amerikan Hastanesi Sanat Galerisi “Operation Room”da gerçekleşiyor.

1980’lerde ölümcül ve epidemik bir hastalık hâline gelen AIDS ve yaygın bulaşma yolları, tüm dünyada muhafazakâr kitlenin karşıtlığını kazanmış ve kısa zamanda hastalığın marjinalleşmesine sebep olmuştur. Kuzey Amerika’da Reagan yönetiminin salgına sessiz kalması, ölen arkadaşlarının yaslarını tutan ve seslerini duyurmaya çalışan aktivistlerin ve sanatçıların birlikte hareket etmelerini sağlamıştır. AIDS sanatı belli bir sanat dönemini ve demokratikleşmeye çalışan pratikleri anlatmak amacıyla kullanılmaya başlamıştır.

Türkiye’de kamuoyunda yalnızca skandallarla anılan virüs, tabu olarak kalmaya devam etmektedir. AIDS dönemi aktivist sanat pratiklerinden esinlenen sergi, negatif alan sunmaya karşı çıkıyor, “Pozitif Alan”ı odak noktası olarak kullanıyor. Sergi, kaydeden, ayrıştıran, kabul eden, reddeden, bulaşan ve yayılan öznel bedenlerin karşısında ideolojik ve medikal bedeni; ayrıca görünürlük ve damgalanma, kurban ve suçlu halleri, haz ve hastalık gibi HIV/AIDS’le doğrudan ilişkilenen konuları da tartışıyor.

Ardıl Yalınkılıç, Artık İşler, Can Küçük, Ceren Saner, Furkan Öztekin, Elmgreen&Dragset, Güneş Terkol, İz Öztat, Leyla Gediz, Nihat Karataşlı, Onur Karaoğlu, Özgür Erkök Moroder, Pınar Marul, Sabo Akdağ, Sadık Arı, Serdar Soydan ve Ünal Bostancı’nın katıldığı sergi, 1 Aralık-2 Şubat tarihleri arasında Amerikan Hastanesi “Operation Room” Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilir.

0
2520
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage