15 ARALIK, CUMARTESİ, 2018

Portatif Edebiyatın Kısaltılmış Tarihi

Enrique Vila-Matas’ın kendilerine “shandy” ya da “portatifler” adını veren “taşınabilir edebiyat” düşkünlerinin kurduğu cemiyetin tarihçesini kaleme aldığı Portatif Edebiyatın Kısaltılmış Tarihi, Emrah İmre’nin çevirisiyle Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Dadacılar gibi şakacı, fütüristler gibi aşırılığa meyilli, sürrealistler gibi düzenbaz bu topluluğun üyeleri arasında 20. yüzyılın ilk yarısına damgasını vuran pek çok isim var: Marcel Duchamp, Tristan Tzara, Aleister Crowley, Scott Fitzgerald, Walter Benjamin, Federico García Lorca, Man Ray, Berta Bocado, Maurice Blanchot, Francis Picabia, Georgia O’Keeffe…

“Okuyacağınız sayfalarda riske giren kişiler anlatılacak, boğanın hem boynuzu hem tehdidinin farklı şekillerde boy gösterdiği eserler meydana getirirken hayatlarını olmasa da akıl sağlıklarını tehlikeye atanlar. Hermann Broch’un, “Kötü yazar sayılmasalar da düpedüz suçlu bunlar,” diye nitelediklerinin maskesini eskiden mümkün olmayan bir kolaylıkla düşürebilmemizi sağlayan kişileri hep beraber tanıyacağız.”

0
1469
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage