13 ARALIK, PERŞEMBE, 2018

Paper Street Co.’dan Yepyeni Projeler

Paper Street Co. kartpostal gönderme geleneğini yeniden canlandırmak amacıyla 2015 yılında başlayan bir yolculuk. Basit bir yazılım ve beş arkadaşın desteğiyle tasarlanan 20 kartpostal, "Sevdiklerinizi şaşırtın, günde milyarlarca mail gönderilen bir dönemde onlara kartpostal gönderin" mottosuyla, İpek & Ayşe Zeynep Özbay kuruculuğunda yola çıkan bir platform.

İlk başlarda kullanıcıların websitesi üzerinden kartpostalı seçip, mesajlarını yazdığı bir sistemde, eski usul, puluyla beraber ücretsiz bir şekilde PTT'den gönderim yapıyorlardı. Ancak ikili büyük bir tutku duymalarına rağmen zamanla sadece kartpostal göndermenin yeterli olmadığını fark edip ürün çeşitliliğini arttırmaya karar verdiler. Kâğıdı, yeniyi, eskiyi, koleksiyonları, çağdaş işleri, nostaljiyi, tasarımı çok seven iki kardeş olarak kâğıdın, niş olanın peşinden gittiler. Arada inip çıkıp yön değiştirseler de "kâğıt" odaklarını korumayı başardılar.

Şu anda 18 farklı sanatçı, tasarımcı ve illüstratörden oluşan yaratıcı ağa sahipler. Kartpostal, defter, ajanda, takvim, poster, edisyonlu art printler tasarlayıp üretiyorlar. Tasarımcılarla çalışırken mevcut portfolyolarında bulunan işleri değerlendirmeye özen gösteriyorlar. İşin yeniden değerlendirilmesi, bir şekilde sürdürülebilir olması hassas oldukları noktalardan biri. Aynı hassasiyeti üretim sürecinde de göstermeye çalışıyorlar, materyal seçimlerinde yüzde yüz geri dönüştürülmüş veya orman dostu kağıtları (FSC sertifikalı) tercih ediyorlar.

2019 yılında sanatçı ağını daha fazla genişletmek isteyen Paper Street Co.’nun şimdiki tasarımcıları farklı arka planlardan gelen ve eklektik tarzlarıyla renk katan çok yetenekli insanlardan oluşuyor. Örneğin sanatçı Belmin Pilevneli'nin beş edisyonlu romantik fine art printleri ve Serra Duran'ın eskizlerinden art printler ürettikleri işler arasında. Birce Kirkova'nın yarattığı Hi Ichi karakterli, kapağı serigrafi baskılı defterler de edisyonlu olarak koleksiyonlarında yer alıyor.

İş birliklerinin gücüne inanan ve kolektif olmanın yaratıcılığı tetiklediğini düşünen ikili, farklı alanlarda iş birliği yapmaya devam ediyor ve bu anlamda sürekli bir arayış içindeler. Son zamanlarda heyecanlandırıcı iki iş birliği gerçekleştirdiler. Bunlardan ilki Sakıp Sabancı Müzesi için, “Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek” sergisine özel, o dönemden esinlenerek tasarladıkları 2019 takvimiydi. Çok beğendikleri bir sergiden ilham alarak, bir akımı keşfederek ve öğrenerek bir şeyler ürettikleri için çok mutlu olduklarını söyleyen ikili bu takvimi çok yakında müzenin dükkanında bulabileceğimizi söyledi.

Onlar için bir ilk olacak olan diğer proje ise 10 yıldır dans, performans, video art, hareket tiyatrosu gibi farklı alanlarda işler üreten dadans kolektifi ile birlikte üzerinde çalıştıkları edisyonlu sanatçı kitabı. dadans'ın 10 yıl içinde biriktirdiklerinin yer aldığı arşivsel nitelikteki bu kitabın tasarımını ve üretimini Paper Street Co. gerçekleştiriyor. Ocak ayının ilk haftasında da kitap lansmanını yapmayı planlıyorlar.

0
3376
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage