10 ARALIK, PAZARTESİ, 2018

Ortaçağ ve Rönesans’tan Sofra Anlatıları

Ortaçağ tarihçisi Massimo Montanari’nin sofranın ekonomiye, politikaya, toplumsal ilişkilere ve bir toplumun entelektüel, felsefi ve dinî paradigmalarına dair pek çok ipucu barındırdığını anlattığı kitabı Çileklerin İsyanı - Ortaçağ ve Rönesans’tan Sofra Anlatıları, Gül Batuş’un çevirisiyle Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Dante, Napoli kralının konuğu olarak katıldığı şölende neden yemekleri üstüne başına sürmüştü? Ortaçağ’da çatal kaşık olmasına rağmen insanlar neden elle yemeyi tercih ediyordu? Kıtlık dönemlerinde mutfak nasıl bir yaratım alanına dönüştü? Antik ve Ortaçağ düşünürlerinin tatlara duyduğu yoğun ilgi nereden kaynaklanıyordu?

​Montanari, okuru da yanına katarak Batı dünyasının sofra tarihinde renkli bir yolculuğa çıkıyor. Yemek ve sofra kültürü üzerinden bir kültür tarihi okuması yapan Montanari tarihî belgeler, edebiyat metinleri, yemek kitapları gibi kaynaklardan yola çıkarak canlı bir anlatımla yeme içmenin salt beslenmek anlamına gelmediğini göz önüne seriyor.

0
4746
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage