13 NİSAN, CUMA, 2018

Orhan Veli 104 Yaşında

Türk şiirinin önde gelen şairlerinden, Garip akımının kurucularından Orhan Veli Kanık, 1914'te bugün doğdu. 36 yıllık kısacık hayatına ve Türk şiirine bir dünya sığdırdı:

-İlk şiirleri 1936 yılında Varlık Dergisi’nde yayımlandı.
-Bazı şiirlerini Mehmet Ali Sel mahlasıyla yayımladı.
-1941’de Melih Cevdet ve Oktay Rifat’la birlikte şiirde eski kalıpların yerine yalın anlatımı ve konuşma dilini şiire yaklaştıran yeni şiir akımı, Garip akımını kurdu.
-Şiiri toplumsal olandan koparıp, bireyselleştirdiler.
-Orhan Veli’nin çokça bilinen Eskiler Alıyorum şiirinde geçen “Bir de rakı şişesinde balık olsam” dizesi, Ahmet Haşim’in Bir Günün Sonunda Arzu adlı şiirindeki  “akşam, yine akşam, yine akşam göllerde bu dem bir kamış olsam!” dizelerine göndermedir.
-1948 yılında arkadaşlarıyla Yaprak isimli dergiyi yayımlama kararı aldı. Hatta derginin devam edebilmesi için ceketini ve Abidin Dino’nun hediye ettiği resimleri sattı.
-Orhan Veli, 1950’de Ankara’da belediyenin açtığı çukura düştü ve başından yara aldı. Olaydan birkaç gün sonra rahatsızlanması sonucu hastaneye kaldırılan şair, geçirdiği beyin kanaması sonucu 14 Kasım günü yaşama veda etti.
-Orhan Veli’nin mezar taşını Abidin Dino tasarladı, Nevzat Kemâl inşa etti. Kötü niyetli insanlar tarafından zarar gören taştan bugün geriye sadece “Orhan Veli/ 1914-1950” yazısı kaldı.
-Son olarak baharın gelişine istinaden Orhan Veli'yi Güzel Havalar şiiriyle analım isteriz:

Beni bu güzel havalar mahvetti,
Böyle havada istifa ettim
Evkaftaki memuriyetimden.
Tütüne böyle havada alıştım,
Böyle havada aşık oldum;
Eve ekmekle tuz götürmeyi
Böyle havalarda unuttum;
Şiir yazma hastalığım
Hep böyle havalarda nüksetti;
Beni bu güzel havalar mahvetti.

0
25433
1
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle