28 MART, SALI, 2017

Orhan Pamuk’un Kar Romanı Fransa’da Tiyatro Sahnesinde

Orhan Pamuk’un 2002 yılında yayımlanan, “ilk ve son siyasi romanım” dediği Kar, 29 - 31 Mart 2017 tarihlerinde Paris’teki Théâtre des Quartiers d’Ivry – Manufacture des Œillets’de olmak üzere sezon boyunca Fransa’nın çeşitli şehirlerinde sahnelenecek.

Oyun ilk olarak geçtiğimiz ay Fransa’nın Strasbourg kentinde, Strasbourg Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenmişti. Fransız yönetmen ve oyuncu Blandine Savetier tarafından ‘‘Une voix qui porte/Güçlü Ses” ismiyle sahneye konan oyuna Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde ve L’Humanité’de geniş yer verildi.

Le Monde’da çıkan haberde 2002 yılında (Fransa’da 2005 yılında) Nobel ödüllü büyük yazar Orhan Pamuk, en güzel romanlarından birini yayımladı. Bizi aralıksız bir şekilde etkilemeye devam eden sorunların kalbine yapılmış derin ve puslu bir yolculuk: Doğu-Batı ilişkileri, gelenek ile modernlik, inanç ile inançsızlık arasındaki çatışma… Kitabın konusunun güncelliği göz önüne alındığında tiyatroya uyarlanması pek de gecikmeyecekti. Öyle de oldu. Blandine Savetier, Kar’ı ilk olarak Strasbourg Devlet Tiyatrosu’nda (TNS) sahneye koydu” denildi.

Kar, Türk edebiyatında 1990’ların siyasi atmosferini ele alan, dönemi bütün şiddeti ve çatışmalarıyla anlatan en iyi ve en iddialı roman. Kars’taki siyasal İslamcılar, solcular, Türk ve Kürt milliyetçilerinin hikâyesini inanç, başörtüsü sorunu, askeri darbeler ve üçüncü dünyada yaşamanın öfkesi ve ümitsizliği üzerinden tartışan Kar’da Pamuk, başka romanlarında da zaman zaman gördüğümüz mizah yeteneğini sonuna kadar sergiliyor.

Oyun 2017-2018 sezonunda da Lizbonlu seyircisiyle buluşacak.

0
4062
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage