17 EYLÜL, PAZARTESİ, 2018

Orhan Pamuk Romanlarındaki Farklı Zip Sayıları

Bilim Akademisi Konferansları çerçevesinde, Prof. Dr. Önder Pekcan’ın konuşmacı olacağı tıp, sosyoloji, sosyal bilimler ve fen-mühendislik alanlarından konuların ele alınacağı bir dizi konferans yıl boyunca Yapı Kredi Kültür Sanat’ın ev sahipliğinde düzenlenecek.

Bunlardan biri fraktalların, yani kesirli boyutlara sahip, kendine benzer (self similar) nesneler ve olayların, Orhan Pamuk’un romanlarıyla ne tür bir ilişkisi olduğunun konuşulacağı “Kardiyolojiden Edebiyata Gündelik Hayatta Fraktallar” başlıklı konferans olacak.

Prof. Dr. Önder Pekcan’ın vereceği konferansta fraktalların ne olduğu anlatılacak ve şu sorulara yanıtlar verilecek: Kıyı uzunluğu çelişkisi ile başlayıp, istatiksel fraktallarda, kutu sayma yöntemi ile boyut ölçme tekniği nedir? Polimer yapılar ve bunların jel oluşum sürecindeki fraktal boyut ölçümleri nasıl yapılır? Tıpta fraktal analiz yöntemlerinden biri olan Elektro Kardiyogram’ın (EKG) incelenmesi ve kutu sayma yönteminin bir uygulaması olarak EKG’nin fraktal boyut hesabı nasıl yapılır? Hasta kalp ile sağlıklı kalbin faz uzayındaki şekillerindeki farklar nelerdir? Sunumun sonunda fraktal hesaplamaların edebiyat alanındaki uygulamaları Orhan Pamuk örneğiyle anlatılacak. Orhan Pamuk romanlarının farklı Zip sayıları üzerinde durulacak ve Türk romanının deterministik mi yoksa keyfi olarak mı yazıldığı tartışılacak.

​Konferans 19 Eylül’de saat 18.30’da Yapı Kredi Kültür Sanat – Loca’da gerçekleşecek.

0
2325
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage