19 NİSAN, PERŞEMBE, 2018

Okur Olmanın Halleri: Son Okur

Arjantinli yazar ve eleştirmen Ricardo Piglia’nın okur olmanın değişik hallerine yakından bakmayı sağlayan kitabı Son Okur, Pınar Savaş çevirisiyle Deli Dolu Yayınları tarafından yayımlandı.

Piglia’nın farklı okur tipleri üzerinde durduğu bu kitapta, “pasif okur” algısını yerle bir ederek, okuru bir “eylem insanı” olarak yeniden kurguluyor. Son Okur, edebiyatın en önemli varlık koşulu sayılan okuru, Kafka’dan Joyce’a, Borges’ten Che Guevara’ya uzanan bir yelpazeyi izleyerek, adım adım sorguluyor.

“Borges’in, yüzünü bir kitaba yapıştırdığı ve sayfalardaki harflerin ne olduğunu sökmeye çalıştığı bir fotoğrafı vardır. Yazar Meksika Caddesi’ndeki Ulusal Kütüphane’nin yüksek tavanlı galerilerinden birindedir; çömelmiş ve bakışlarını açık sayfaya dikmiştir. O, tanıdığımız en inatçı okurlardan biridir. Görme yetisini okurken kaybettiğini hayal edebiliriz; yine de her şeye rağmen devam etmeye çalışır. Son okurun ilk imgesi bu olabilir: Hayatını okuyarak geçiren, lambanın ışığında gözlerini kör eden bir adam. "Ben şimdi gözlerimin artık göremediği sayfaların okuruyum.”

0
1481
1
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage