29 NİSAN, CUMA, 2016

Nora Kitap’tan “Freud’un Kız Kardeşi”

Romanları ve tiyatro oyunlarıyla tanınan Goce Smilevski’nin, 2010 yılında Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü’ne layık görülen eseri Freud’un Kız Kardeşi, Nora Kitap etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Nazilerin 1938 Viyana’da gerçekleştirdiği kuşatmada Sigmund Freud’a ülkeden çıkış vizesi verilir ve yanında götüreceği kişilerin listesini yapması istenir. Freud doktorunu, hizmetçilerini, onların ailelerini, baldızını, hatta köpeğini bile bu listeye koymasına rağmen kız kardeşlerini arkasında bırakır. Ağabeyleri hayatının geri kalanını Londra’da geçirirken, dört kız kardeş Terezín’deki toplama kampına götürülürler.

Smilevski romanda Sigmund’un ‘en tatlı ve en iyi kız kardeşim’ diye nitelediği, ağabeyiyle yakınlığı yüzünden annesi tarafında sürekli cezalandırılan Adolfina Freud’un, gerçekte de yaşanmış sarsıcı hayat hikayesini anlatıyor.

20. yüzyıl başlarında Viyana’daki kültürel ve sanatsal ihtişama tanıklık eden Adolfina Freud, o dönemde az sayıda kadının erişebildiği özgür bir yaşamı arzular. Ama arzuladığı özgürlüğe kavuşamadan kendini kapattığı Viyana Psikiyatri Kliniği’nde bulur.


Freud’un Kız Kardeşi

Goce Smilevski

Nora Kitap

20 TL

0
69116
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage