18 OCAK, CUMA, 2019

Masalların Kısa Tarihi

Marina Warner’ın uzun yıllar üzerinde çalıştığı, şiirsel bir anlatımla masalların tarihine sihirli bir ayna tutan çalışması Bir Zamanlar Bir Ülkede… - Masalların Kısa Tarihi, Güven Turan’ın usta çevirisiyle Yapı Kredi Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Warner, okuruna masalların hem kuşaklar hem de farklı kültürler arasında akıp giden, esneyip katılaşan, evrilip yeniden kurulan, evcilleşen, kimi zaman kirli emellere alet edilmiş değişimini incelikli bir çalışmayla sunuyor. Kitapta kötü kalpli kraliçe, bizlere kibirle gülümsüyor; hikâye, sandığımızdan daha derin. Develer tellâl, pireler berber iken anlatılmaya başlamış masallar hakkında yapılmış bu çok yönlü araştırmayı okurken beşikte tıngır mıngır sallandığınız günler gelebilir hatırınıza.

Kötü kalpli kraliçeden masum prensese, hain kurttan kırmızı başlıklı kıza, uçan halılar, sihirli anahtarlar, hiçlikten bitenler, uyuyan devler, konuşan hayvanlar, ölüp dirilenlerle örülmüş hikâyeler, çocukluğumuza ve yetişkinliğimize yüzyıllardır sızıp duran masallar...

Görsel: Mira Miroslavova

0
2030
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage