19 AĞUSTOS, CUMARTESİ, 2017

Lady Macbeth’ten Mtsenskli Lady Macbeth’e

Nikolay Leskov’un Shakespeare'in muhteris karakteri Lady Macbeth'ini, Rusya'da 360 sene sonra yeniden işlediği Katerina Lvovna’nın hikâyesi Mtsenskli Lady Macbeth, Dedalus Kitap etiketiyle yayımlandı.

İlk olarak Fyodor Dostoyevski'nin çıkardığı Epoch dergisinde Ocak 1965'te yayınlanan Mtsenskli Lady Macbeth zamanın eleştirmenlerinin dikkatini çekmemiş olsa da daha sonrasında tasvir ettiği güçlü kadın karakter Katerina Lvovna ile dikkat çekmiş.

​Leskov bu klasik eserinde Rusya'da kırsal bir bölgede yaşayan Katerina Lvovna'nın çeşitli şekillere bürünen ihtirasını, farklı açılardan bizlere sunuyor. Eve hapsedilen, adeta bir eşya muamelesi gören, toprak sahibi zengin Izmailova ailesinin gelini Katerina Lvovna kocasından göremediği sevgiyi, aşkı serseri addedilebilecek, alelade bir genç olan Sergei'de buluyor ve bu daha önce hiç tatmadığı duyguları korumak için karşısına çıkan her engele göğüs geriyor. Eser boyunca kandırıldığını, en sonunda yüzüstü bırakılacağını sezsek de Lvovna bütün samimiyeti ve saflığı ile o bir kere tadını aldığı şehvetin peşinde gidiyor. Bu şehvet kimi zaman aşka ve tutkuya kimi zaman da cinayet ve kine evriliyor; bu gerilim içerisinde biz okurlar da 150 sene öncesinden bize seslenen bu klasiğe ve tabii Leskov'a hayran olmaktan kendimizi alamıyoruz.

0
1579
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage