17 MAYIS, CUMA, 2019

Karşılaşmalar: Bir Benjamin Romanı

Jay Parini’nin kaleme aldığı, Walter Benjamin’in 1940 yılında Nazi Almanya’sının Fransa'yı işgalinin hemen ardından Paris’ten kaçışıyla başlayan ve tutkularıyla tuhaflıklarının peşine düşüp ölümüne varan hikâyesini anlatan Karşılaşmalar - Bir Benjamin Romanı, Kolektif Kitap etiketiyle yayımlandı.

Burcu Halaç’ın çevirisini yaptığı Karşılaşmalar’da felsefe tartışmaları, Nazi işgali, savaş ve kaçış ekseninde ilerleyen, Bertolt Brecht, Gershom Scholem, Hannah Arendt gibi isimler de yer alıyor. Romanda, Benjamin arkadaşları ve ailesi, aşkları ve yalnızlığı, hayatı ve intiharı, gözünden sakındığı elyazması sayfalar vasıtasıyla yeniden ete kemiğe bürünürken hayat hikâyesi de yirminci yüzyılın ortasında dünyayı yakıp yıkan korkunç savaşın güçlü bir metaforuna dönüşüyor.

“Hiçbir zaman tatmin edemediği Tarih Meleği tarafından öldürülmüştü hiç kuşkusuz. Onu öldüren en bariz şeyse genellikle alaycı bir şekilde tetikte bekleyip en sonunda her zaman sahnede belirerek daha önce gerçekleşmiş olan her şeyin, her çıtkırıldım adım ve irkilmenin, gözün her titreşiminin, kalpten hissedilmiş her çizginin ve rasgele her jestin yazarlığını üstelenen Zaman’dı.”

0
2282
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage