15 TEMMUZ, CUMA, 2016

Hiciv Ustası Mihail Bulgakov’dan “Kızıl Moskova”

Yazılarının temel konusu kültür ve insan ilişkileri olan hiciv ustası Mihail Bulgakov’un gazete ve dergilerde yayımlanmış hicivli kısa eleştirilerinin bir araya getirildiği Kızıl Moskova, Can Yayınları etiketiyle yayımlandı. 

Bulgakov’un kaleme aldığı fantastik gerçekçi eserlerinin büyük bir kısmı doğrudan gerçek olaylara dayanır. Kızıl Moskova’daki öyküler de onun Sovyet rejiminin kurulduğu o ilk yıllarda karşılaştığı olayları alaya alan ve eleştirilen öykülerdir. Bu metinleri 21. yüzyılda okurken bizim sosyal medya sayfalarında sıkça karşılaştığımız, daha bir türe oturtamadığımız alay ve eleştiri biçimlerine benzetmek de mümkün; sonuçta bunlar, bu feulleiton’lar da, gazete ve dergilerde çok kişiye ulaştırılıp yaygınlaştırılmak üzere yazılmıştır.

“Moskova’yı en son bundan en çok altı ay önce görmüş olanlar şimdi kenti tanıyamazlar; Yeni Ekonomi Politikası (Moskova halkı artık kısaca NEP diyor buna) öylesine değiştirdi onu.

Adım adım başladı bu… az az… Sağda solda tahta perdeler kaldırıldı, arkalarından uzun bir aradan sonra tozlu, donuk dükkân vitrinleri görünmeye başladı. Boşaltılmış yapıların derinlerinde lambalar yanıyor, onların ışığında hayat kıpırdıyor: Çiviler çakılıyor, mıhlanıyor, tamiratlar yapılıyor, içleri malzeme dolu sandıklar, kutular açılıyor. Yıkanıp temizlenmiş vitrinler aydınlatılmış. Sergilerin üzerinde yuvarlak, güçlü lambalar yanıyor ya da vitrinlerin çevresinde parlak ışıyan borular var.

Yoksul düşmüş Moskova’nın bunca malı hangi gizli hazinelerden çıkardığını anlamak olanaksızdır. Ama bulmuş ve hepsini bol bol aynalı vitrinlere boşaltmıştı, tezgâhlara yığmıştı.”(Kitaptan)

Kızıl Moskova
Mihail Bulgakov
Can Yayınları
19,5 TL

0
2862
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage