12 KASIM, PAZAR, 2017

Heykeltıraş Rodin’in Doğum Günü!

François Auguste René Rodin, 12 Kasım 1840 tarihinde doğdu. Fransız sanatçı resim ile başlayan sanat hayatını heykelleriyle taçlandırdı.

1864 yılında ilk atölyesini kiralayan sanatçı, burada ürettiği çalışmalarının ilk sergisini ise 1871 yılında Belçika’da açtı. Gerçekçi boyutlarda ürettiği heykelleri arasında 1882 yılına tarihlenen Düşünen Adam heykeli sayesinde herkes tarafından çok büyük bir heykeltraş olduğu kabul edildi.

1889 yılında Fransız ressam Claude Monet ona ortak bir sergi açmayı teklif etti ve birlikte sergi açtılar. 

Düşünen Adam heykeli 1906’da Pantheon’un önüne yerleştirildi ve günümüzde hâlâ orada bulunur.

Rodin’in heykele bakışı, dönemin akademi yörüngesinde biçimlenmiş, baskın bir “steril sanat” anlayışının dışındaydı. Sanat tarihine adının bu denli büyük harflerde yazılmasının başlıca sebebi bu yörüngenin dışına çıkmasıdır. Modern sanatta heykelin temellendirilmesi Rodin’e dayanır.

1911 yılında arkadaşı Paul Gsell tarafından yayınlanan sohbetlere göre, Rodin taklit sanatını kınıyor ve doğanın önemini şu şekilde dile getiriyor; “Doğa, ölü ve canlı her şeyin dışında, kuralları insanlar tarafından belirlenmemiş bir ülkedir, zarafet, güzelliğin kaynağıdır. Endüstrileşme çağındayız ama hala insan kaderinin tek hakimi doğadır. Doğayı yalnızca bir peyzaj parçası olarak ele almıyorum. Şehrin geri kalanı, insan eliyle ehlileştirilmemiş her şey doğadır ve insan varoluşunun köklerini oluşturur. Bizler toplumlar olarak kendimize kurallar koyup kısıtlamalara gitsek de, doğanın nabzı tüm enerjisiyle atar.”

Rodin, sanatçılığının yanı sıra sıkı bir sanat koleksiyoneriydi. Fransa Ulusal Meclisi, arka arkaya yaptığı üç bağışla koleksiyonlarını devlete bırakan sanatçının anısına, Biron Konağı’nı Rodin Müzesi yapma kararı aldı.

Rodin’in öğrencisi olan grafiker ve heykeltıraş Camille Claudel ile çalkantılı ilişkisi, hâlâ sanat dünyasının en sarsıcı ilişkilerinden biri olarak konuşulur. Aralarındaki tutku bir süre sonra rekabete dönüşür. Pek çok sanat eleştirmeninin Rodin'in çalışmalarını "Camille öncesi ve sonrası" olarak ayırmaya başlaması işleri iyice kızıştırır. Claudel’in akıl hastanesine kaldırılmasına bu ilişkinin sebep olduğu söylenir. Zira ataerkil sanat çevresi ve eserlerinin değer görmemesi Claudel’i ciddi anlamda tüketir ve bizlere bırakacağı pek değerli sanat eserlerini göremememize sebep olur.

​29 Ocak 1917’de Rose Beuret ile evlenen Rodin, hasta olan Rose’u evlendikten 16 gün sonra Sevgililer Günü’nde kaybetmiştir. Aynı yıl, 17 Kasım’da hayata veda eden Auguste Rodin Meudon’daki Villa des Brillants’ın bahçesinde eşinin yanına gömülmüştür.

0
2226
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage