29 ARALIK, SALI, 2015

Her Şeye Rağmen Anımsamak

Hakan Kırdar “Anıt Ormanı” isimli İstanbul’daki ikinci kişisel sergisinde, “Haynots” olarak anılan Ermeni mahallesinde başlayan 1922 İzmir yangını sonrasında, zarar gören bölgenin ağaçlandırılarak Cumhuriyet'in bir modernleşme projesi olarak yapılandırılmasıyla, Uluslararası İzmir Fuarı’na da ev sahipliği yapan ve zaman içinde adeta bir kent ormanına dönüşen Kültürpark üzerine yoğunlaşıyor.

Sergi, kent merkezini büyük ölçüde tahrip eden yangının, o ana dek kentin -mahallelerde birlikte barış içinde yaşayan farklı etnik grupların oluşturduğu- kozmopolit demografik yapısını bozduğunun altını çiziyor ve bunun ortak bir değeri paylaşan hemşehriler olarak tüm ‘İzmirliler’ için tarihten ders çıkarılması gereken travmatik bir deneyim olduğuna işaret ediyor.

Sanatçı sergide kurmayı denediği empatik bağ yardımıyla, yıllar içinde unutulan yangının yarattığı yıkımın gücünü ve acısını; sonrasında girişilen ağaçlandırma çalışmalarıyla da yaraları sarma ve iyileştirme niyetine dikkat çekerek, her şeye rağmen anımsamanın erdemlerini vurgulamayı hedefliyor. Sergi 6 Ocak – 6 Şubat tarihleri arasında Sanatorium’da görülebilir.

0
2614
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage