24 MART, CUMA, 2017

Hepimiz Jane Austen'in Kızlarıyız!

Özgür Çiçek ve Irmak Ertuna Howison’ın ölümünün 200. yıldönümünde Jane Austen’ı ve 18. yüzyıl İngiliz taşrasının adab-ı muaşeret kurallarını türlü biçimlerde kaleme aldıkları Jane Austen ve Adab-ı Muaşeret isimli kitapları Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Okur, bu kitapla 18. yüzyıl İngiliz taşrasının adab-ı muaşeret kurallarından günümüzün popüler kültürüne, gündelik hayatına ve beyazperdedeki yürek hoplatan Austen karakterlerine bir yolculukta buluyor kendini. 

“Evvel zaman içinde tarih, savaşlar, ihtilaller, yıkımlar, ölümler ve zaferlerle örülürken, kadınlar kimsenin anlatmadığı eviçlerinde sessiz sedasız yaşarlardı. Oysa dilsiz eviçleri nasıl da kalabalıktı, nasıl da şenlikli. Doğumlar, ölümler, evlilikler, aşklar, gündelik hayatın tüm ritüelleri, yatak odaları,salonlar… Fakat kim cüret edebilirdi, gündelik hayatın sıradanlığıyla büyük kahramanlıkların görkemini boy ölçüştürmeye? 

Tabii ki Jane Austen! O dilsiz eviçlerini sivri dili, hınzır ironisiyle dile getiren Jane Austen. Artık “evlenme çağına gelmiş  her genç kadın” zengin bir kısmet bulmanın inceliklerini adım adım öğreniyor Austen’ın adab-ı muaşeret kurallarıyla döşediği mutlu izdivaç yolunda emin adımlarla yürüyordu.

Aşk mı dediniz? Evet elbette aşk da vardı. Gururlu erkeklerin, ön yargılı kadınların oturduğu devasa malikânelerde “aşk” da oturuyordu.”

0
4132
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage