24 EKİM, SALI, 2017

Gerçekle Gerçeküstü Arasında: Bayel Ağıtçıları

Çağdaş İran edebiyatının özgün kalemi Gulam Hüseyin Sâedi’nin kaleme aldığı gerçekle gerçeküstü arasında gidip gelen, birbiriyle bağlantılı sekiz öyküden oluşan kitabı Bayel Ağıtçıları, Yapı Kredi Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Kitap, 1964 yılında İran’da yayımlandığında büyük ilgi topladı. İran edebiyatının yanı sıra sineması üzerinde de etkili olur. Bu kitaptaki “Dördüncü Hikâye” Gav (İnek) adıyla 1969’da ünlü yönetmen Daryuş Mehrcui tarafından beyazperdeye aktarılır. Film kazandığı ödülle birlikte İran sinemasının adını dünyaya duyururken, ülkenin sinema tarihinde de dönüm noktası olur.

“Meşhedi İslam öksürdü ve onun bir şey söylemesini bekleyerek: “Meşhedi Hasan, selamün aleyküm, halin keyfin nicedir, iyi misin diye bakmaya geldik.” Meşhedi Hasan sanki geviş getiriyordu: “Ben Meşhedi Hasan değilim, ben ineğim, ben Meşhedi Hasan’ın ineğiyim” dedi. Moserha korkuyla geri çekildi. Kethüda: “Böyle konuşma Meşhedi Hasan, sen Meşhedi Hasan’ın ta kendisisin, değil misin?” Meşhedi Hasan ayağını yere vurdu ve: “Hayır değilim. Ben Meşhedi Hasan’ın ineğiyim” dedi.”

​Fotoğraf: www.alishokri.com

0
1945
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage