26 KASIM, PERŞEMBE, 2015

Ermeni Tehcirinin 100. Yılı Anısına

2 - 31 Aralık tarihleri arasında Depo’da ziyaretçiyle buluşacak “Bizzat Hallediniz” sergisi, Ermenilerin binlerce yıldır yaşadıkları topraklardan koparılışının 100. yılı vesilesiyle, bu konudaki tarihsel hakikatleri kamuoyunun gündemine getirmeyi hedefliyor.

Babil Derneği tarafından hazırlanan sergi, insanlık tarihinin en büyük felaketlerinden biri olan 1915 Ermeni “tehcirini” resmi belgeler üzerinden inceliyor. 1915’in ana aktörlerinin kimler olduğunun ve nasıl bir ortamda hangi yollarla gerçekleştiğinin izini sürüyor.

“Bizzat Hallediniz” sergisi, Ermeni “tehciri” sırasında Dahiliye Nazırı Talat Paşa’nın Osmanlı vilayetlerine yazdığı telgraflar ve bölgelerden gelen cevaplar üzerine kurulu. Belirli bir bölümü araştırmacılara açık olan Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’ndeki yaklaşık 800 telgraf incelenerek hazırlanan sergi, öncelikle bir arşivi daha geniş kesimler için görünür kılıyor. Ayrıca “tehcir” kapsamında çıkarılan yasa ve talimatnameler, tanık anlatımları, dönemin gazeteleri ve Divan-ı Harb’de açılan davaların sonuçları ile tutanaklardaki ifadeler aracılığıyla 1915’i tasvir ediyor.

0
1213
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage