21 OCAK, PAZAR, 2018

Elena Ferrante’den Bir Yazarın Yolculuğu

Napoli dörtlemesiyle dünya çapında geniş bir okur kitlesine sahip olan Elena Ferrante’nin söyleşi ve denemelerinden oluşan Bir Yazarın Yolculuğu, Everest Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Yazarın kariyerinin başından beri gerçekleştirdiği söyleşileri, deneme ve yazışmaları bir araya getiriyor. Ve Ferrante’nin iç dünyasına da edebiyatına da ışık tutuyor. Münzevi bir hayat süren takma isimli yazar, Bir Yazarın Yolculuğu’nda edebiyat-medya ilişkisi, erkek egemen kültür eleştirisi, kadın yazını, toplumsal şiddet, geçmişte ve günümüzde kadınlık deneyimi gibi konuları ele alıyor. Elena Ferrante bir benzeri olmayan samimi, sakınmasız hatta acımasız üslubunu denemelerinde de devam ettiriyor.

Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım’la başlayan ve Kayıp Kızın Hikayesi’yle sonlanan dört ciltlik “Napoli Romanları” yayımlandığından bu yana son yılların en büyük edebiyat olayı olmayı sürdürüyor. HBO tarafından dizi filme uyarlanan ve çekim aşamasında olan romanlar ömür boyu süren bir kadın arkadaşlığını konu alıyor, yakın tarihte yaşanan dramatik değişimleri de sayfalarına taşıyordu. Özellikle erkek egemen toplum eleştirisi ve erkek şiddeti gibi temaları da alabildiğine gerçekçi ve çarpıcı bir üslupla aktaran Ferrante, son yılların tartışmasız en önemli kadın yazarı olarak görülüyor. Bir YazarınYolculuğu’nda, müstear isimle yazar Ferrante, üslubunu nasıl geliştirdiğini, hangi yazarlardan etkilendiğini, yazarken hangi aşamalardan geçtiğini ve kurgularının zaman içinde nasıl evrildiğini anlatıyor. Edebiyatta kadın ve erkek yazını konusundaki düşüncelerini de aktaran yazar, hem entelektüel gelişimini hem de kültür eleştirisini okurlarla paylaşıyor. 

0
3293
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage