11 MAYIS, CUMARTESİ, 2019
Edebiyata Övgü

Zygmunt Bauman ve Riccardo Mazzeo


Edebiyata Övgü

Zygmunt Bauman ve Riccardo Mazzeo’nun hem edebiyatın hem de sosyolojinin çağdaş sorunlarını masaya yatırdıkları kitapları Edebiyata Övgü, Akın Emre Pilgir’in çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Bauman ve Mazzeo arasında gerçekleşen bu diyalog kitap, edebiyat ve sosyoloji arasında mekik dokuyor, bu iki söylem alanının bağlantı noktalarına, ayrı düştükleri sınır bölgelerine eleştirel bir perspektiften hareketle derinlikli ve tartışmaya açık yorumlar getiriyor.

“İnsan deneyimi hem yazarların hem de sosyologların tezgâhlarına, halihazırda önceden yorumlanmış bir biçimde gelir. Gerek edebiyat gerekse sosyoloji “ikincil hermenötik” çalışmalardır, yani zaten yorumlanmış olan şeyin yeniden yorumlanışıyla uğraşırlar. Bu sebeple her ikisi de, yorumlama perdesinin yırtılmasını sağlayacak saklı dikiş yerlerini aramakla meşgul olmalıdır. Dahası hiçbiri o an yırtmakta oldukları perdelerin arkasına saklanmış diğer perdeleri açığa çıkarmaktan kaçınamaz. Bizler sizin de söylediğiniz gibi gerçekten de “iki kız kardeş”iz. Bir adım daha ileriye gidip edebiyatla sosyolojinin öyle sıradan kardeşler olmadığını, Siyam ikizleri olduklarını söyleyeceğim. Her Siyam ikizi gibi, beslenme ve sindirme organları ortak oldukları için de cerrahi olarak birbirlerinden ayrılmaları imkânsızdır. Kardeş olarak kardeşçe rekabetlere girmeye meyilliyizdir. Ancak Siyam ikizleri olarak, işi asla yolları ayıracak noktaya getiremeyiz ve aynı uğraşları paylaşmaya, hareketlerimizi koordine etmeye mahkûmuz... Z. Bauman”

0
1632
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage