19 MART, SALI, 2019

Dünyanın En Güzel Kütüphanelerinden Biri Beyazıt Devlet Kütüphanesi

ABD’de yayımlanan aylık popüler kültür ve teknoloji dergisi Wired’ın, dünya üzerindeki en güzel 10 kütüphaneyi derlediği çalışmasında, Beyazıt Kütüphanesi dördüncü sırada yer aldı.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin 2015’te başlayıp 2017 yılında tamamlanan restorasyonu ve iç tasarımı Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından yapıldı.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin bulunduğu yapı aslında, mekânsal olarak Beyazıt Meydanı'nı çevreleyen ve tanımlayan, mutfak, ilkokul, hastane, medrese ve hamam gibi birimlerden müteşekkil 1506 yılında inşa edilen bir kompleksin, II. Beyazıt Külliyesi’nin, imarethane, çorba mutfağı ve han binaları - Kervansaray – bölümüydü. 1884’te “Kütüphane-i Umum-i Osmani” adıyla kurulan Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Türkiye’nin Devlet tarafından kurulan ilk kütüphanesi unvanına sahip. Bir ‘derleme kütüphanesi’ olan kütüphane, yaklaşık yarısı kitap olmak üzere toplam bir milyona yakın dokümanı barındırıyor. Kütüphanede yer alan kitapların 11.120 adedini ise aralarında çok önemli eserlerin de bulunduğu “el yazması eserler” oluşturuyor.

Dünyanın En Güzel 10 Kütüphanesi Listesi:

1 - Danimarka, Dokk1
2 - ABD, Lawrence Halk Kütüphanesi
3 - Çin, Yangzhou Zhongshuge Kütüphanesi
4 - Türkiye, Beyazıt Kütüphanesi
5 - Norveç, Vennesla Kütüphanesi
6 - Norveç, Bodo Kütüphanesi
7 - ABD, Chicago Halk Kütüphanesi
8 - İngiltere, Birmingham Kütüphanesi
9 - Kanada, Halifax Merkez Kütüphanesi
​10 - Meksika, Conarte Kütüphanesi

0
6408
1
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage