27 HAZİRAN, PERŞEMBE, 2019

Dünya Atasözlerinde Kadın: Bir Kemikten Bin Söze

Hollandalı yazar ve akademisyen Mineke Schipper’ın dünya çapında yaygın olarak kullanılan atasözlerini toplumsal cinsiyet perspektifinden incelediği eseri Kemikten Bin Söze: Dünya Atasözlerinde Kadın, Delidolu Yayınları'nın “Dünyayı Okumak” temalı kurmaca dışı eserler koleksiyonunda yayımlandı.

Schipper’ın 2005 yılında “En iyi Kurmaca Dışı Kitap” dalında Eureka Ödülü’ne değer görülen kitabı, sözlü kültür, edebiyat ve cinsiyet çalışmaları alanlarına önemli katkılarda bulunuyor. 240 dilin sözlü ve yazılı kaynaklarındaki 15 binden fazla atasözünü inceleyen Schipper, alanında öncü bu çalışmasında, atasözlerindeki eril bakışı, erkek egemen kültürün izlerini ve erkek ayrıcalıklarını pekiştiren evrensel yapıyı cinsiyet körü olmayan bir yaklaşımla gözler önüne seriyor.

​İnsanlık olarak farklı coğrafyalarda, farklı dilleri konuşsak da öyle konular vardır ki, onları ifade etme biçimlerimiz ortaklaştığımız kültürel zeminleri ortaya çıkarır. Toplumsal geleneklerin en kısa ifadesi olan atasözlerinde kadınların ve kadınlık hâllerinin temsili de bu konulardan biridir. Peki atasözlerinin kökeni olan bilgi ve deneyim birikiminin doğruluğuna her zaman güvenebilir miyiz? Nasıl oluyor da kadının aşağı konumu söz konusu olduğunda hiçbir fikrimizin olmadığı kültürlerle benzer dilsel ve kültürel ifadeleri paylaşabiliyoruz?

Görsel Florine Stettheimer'e aittir.

0
2188
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle