27 TEMMUZ, PERŞEMBE, 2017

Doğan Hızlan’dan Türk Şiirinin Coğrafyası

Doğan Hızlan’ın Türk şiir coğrafyasının özelliklerini taşıyan şairler arasında gezindiği eseri Şiirin Coğrafyası, Yapı Kredi Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Şiirler, dizeler çevresinde bulduğu düşüncelerin, duyarlıkların, temaların altını çizerek şairlerin kaynaklarına yöneliyor. Şiirin arkasındaki tarihe, topluma, kültüre, sanata yeni yaklaşımlarda bulunuyor. Şiirin eninde sonunda bir dünya algısı, bir zihniyet ürünü olduğunu ama dille işlediğini belirtiyor.

Türk şiirinin ustaları listesinde yer alan Ülkü Tamer, Nâzım Hikmet, Mahmut Temizyürek, Ahmet Oktay, Ahmet Telli, Hilmi Yavuz, Tevfik Fikret, Yahya Kemal, Refik Durbaş, Şükrü Erbaş, Egemen Berköz, Orhan Veli, Ataol Behramoğlu gibi şairlerin yanı sıra Nurullah Ataç da edebiyatımızın “kurucu eleştirmen”i olarak “Şiirin Coğrafyası”nda.

“Hiç kuşkusuz şiir coğrafyasının içine ben her zaman kendimi koydum. Öyle şairler, öyle şiirler vardır ki belli bir coğrafyada ikamet edemezsiniz... Şiir dünyasının vatandaşı olduğunuzda sınırlar, diller, ırklar, dinler birden bir lav külünün altında kalır. Şiirin coğrafyasında, nehirler, yollar, sınırlar yoktur. Sadece dizelerin anımsattığı toprak vardır.”

0
1635
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage