14 AĞUSTOS, CUMA, 2015

Deneye Dönüşen Sanat

Karaköy’de yer alan Space Debris Art, 1-23 Eylül tarihleri  arasında ilginç bir sergiye ev sahipliği yapmak için hazırlanıyor. Sanatsal bir deney niteliğindeki “Patron‘un Deneyi” süresince sanatçı C. M. Kösemen, isminin bilinmesini istemeyen bir koleksiyoner ile imzaladığı bir kontrat üzerine dayanabileceği süre kadar stüdyoya kapandı ve yüksek seste tekrar eden bir elektronik dans şarkısını dinleyerek resim üretti. Sergi, sanatçı ve sponsor, sanat, güç ve sermaye arasındaki ilişkileri inceliyor.

Bu deney için Kösemen, gizli bir Patron’un teklifi üzerine bir kontrat imzaladı. Kontratın maddeleri çerçevesinde, en az üç gün (oniki saat) en fazla yedi gün (yirmi sekiz saat) dayanabileceği süre boyunca izolasyon altında stüdyoya kapandı. Gözetleme altında aynı şarkıyı defalarca dinleyerek dayanabildiği şarkı başına dokuz dolar kazanmak üzere resim yaptı. Bu şartlara sadece dört gün dayanabilen Kösemen, yüzaltmış defa şarkıyı art arda dinleyerek yirmi üç adet eser üretti.

Sanatçıyı bir tutsak olarak konumlaması ile, “Patron‘un Deneyi” sergisi sanatçı-sponsor ilişkilerini ve sanatın kuvvet ve sermaye ile olan bağını inceliyor. Sanatçının deney süresince kapalı kaldığı mekanda sergilenecek işlerin yanı sıra, Lütfü Emre Çiçek’in hazırladığı, işlerin üretimini anlatan bir video ve Ali Şimşek’in bu deney üzerine yazdığı bir makalesi de sergide yer alacak.

https://vimeo.com/136074420

1
5336
1
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Damla Gökalp
14.08.15
20:19
LOVE IT
Geldanlage