06 EKİM, CUMA, 2017

Colson Whitehead’in “Yeraltı Demiryolu” Türkçede!

Amerikan edebiyatının önemli yazarlarından Colson Whitehead’in çağdaş klasikler arasında anılan cesur ve sarsıcı romanı Yeraltı Demiryolu, Siren Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Whitehead, romanında Amerika’nın yani “rüya” ülkesinin geçmişine uzanıyor ve okurunu uzun zaman terk etmeyecek ilham verici bir mücadele öyküsü anlatıyor. Amerika’ya getirilen ve köleleştirilen bir kadının, Ajarry’nin öyküsüyle başlıyor ve oradan bir başka kadına, Cora’nın serüvenine uzanıyor. Cora, Amerika’yı bir ucundan diğerine kat ediyor, ne var ki manzara, aradan zaman geçse bile pek değişmiyor. Whitehead’in dâhiyane icatlarıyla Yeraltı Demiryolu, bir düşü gömmeye yetecek soruların ağır yanıtlarını Amerika toprağına ince ince işliyor ve akıllardan silinmeyecek bir okuma tecrübesi vaat ediyor.

Yeraltı Demiryolu, bir kadının onu yok etmeye kararlı dünyada verdiği ölüm kalım mücadelesini ta bugüne yansıyan adaletsizliklerin, insanlık suçlarının ışığında ele alır. Bu sarsıcı ve sorgulayıcı roman, NY Times’dan Amazon’a, Goodreads’e, NPR’a, The Wall Street Journal’a uzanan bir yelpazede yer alan tüm mecralar tarafından Yılın En İyi Kitapları arasında anılmıştır. Colson Whitehead’in bu metni, Amerika’nın temellerinde yatan insanlık suçlarını ele alma biçimi ve günümüz dünyasında halen çözülmemiş ayrımcılık, üstünlükçülük ve ırkçılık gibi meselelere bütünsel yaklaşımıyla da göz dolduruyor.

​İllüstrasyon: Andrew MacGregor

0
2579
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage