16 TEMMUZ, PAZARTESİ, 2018

Christine Nöstlinger, Yaşama Veda Etti

Dünyaca ünlü çocuk ve gençlik edebiyatı yazarı Hans Christian Andersen (1984) ve Astrid Lindgren Anma (ALMA-2003) gibi dünyanın saygın edebiyat ödüllerinin sahibi Christine Nöstlinger, 81 yaşında yaşama veda etti.

Çocuklar ve gençler için kaleme aldığı 100'den fazla kitapta, her yaştan okuru ortak duygu ve düşüncelerde birleştiren ve eserleri pek çok dile çevrilen Avusturyalı yazarın ilk kitabı 1970'te yayımlandı, Türkçeye Günışığı Kitaplığı tarafından Alev Saçlı Çocuk başlığıyla kazandırıldı. Günümüzde dünya çocuk edebiyatının klasikleri arasında sayılan Kim Takar Salatalık Kral'ı ile 1973'te Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü'nü kazandı.

​Kitaplarında yarattığı gerçekçi karakterleri ve olay örgüsünü, büyülü gerçekçi öğelerle ve çok katmanlı mizahi bir anlatımla kurguladı. Romanlarındaki incelikli, zekice sosyal eleştiriyle kuşaklararası iletişimi yüceltti, yetişkinlerin önyargılarını ve kalıplarını kırarak çocukların ve gençlerin yanında durdu. Onlara üstlerindeki baskılara nasıl karşı koyabileceklerinin ipuçlarını işaret etti.

0
1514
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage