24 NİSAN, ÇARŞAMBA, 2019

Carmen Martín Gaite’den “Yaşamak Tuhaf Şey”

İspanyol edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Carmen Martín Gaite’nin 1955 Kuşağı olarak adlandırılan toplumsal gerçekçi gruptan uzaklaşan üslubunun en belirgin örneklerinden biri olan Yaşamak Tuhaf Şey adlı romanı, Ekrem Nadi Cantürk’ün çevirisiyle, Kafka Kitap tarafından yayımlandı.

Gaite, 1978’de İspanyol Ulusal Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü ve eserleriyle ülkesinde başka pek çok ödül aldı. 2000 yılında öldüğünde, İspanyol Kraliyet Akademisi’nin iki kadın üyesinden biriydi. Yaşamak Tuhaf Şey,  İspanyol Kraliyet Akademisi’nin Fastenrath Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Virginia Woolf’un üslubunu anımsatan üslubuyla Gaite, tuhaf yaşam macerasının derinlerine dalıyor. İnsanın annesini kaybetmesiyle girdiği yaşam muhakemesini ve bir kadının hayatındaki ruhsal çalkantıları anlık düşünceler ve metaforlarla bezeli bir üslupla anlatıyor.

“Biraz dikkat edince her şey tuhaflaşıyor zaten. Yaşamak tuhaf şey! Burada oturmuş, konuşup birbirimizi dinlememiz; tek bir kitaba bile bakmadan cümleleri art arda sıralayabilmemiz; hiçbir şeyin bize acı vermemesi; yiyip içtiğimizin içimizde kıvrıla büküle kendi yolunu bulması; havanın diğerlerini bırakıp yalnızca bizi beslemesi; keyfimize göre bir şeyi ya da tam tersini yapmak istememiz ve keyfimizin muhtemelen aslında kadere bağlı olması; tüm bunlar idrakimizin sınırlarını zorluyor ve işin tuhafı, bunu normal karşılıyoruz.”

0
2713
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage