25 EKİM, ÇARŞAMBA, 2017

Bugün Pablo Picasso’nun Doğum Günü!

Sanat tarihine adını altın harflerle kazıyan ressamlar arasında olan, tam adıyla Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Clito Ruiz y Picasso, 136 yıl önce bugün doğdu.

İspanya’nın Malaga şehrinde doğan sanatçı, babasının izinden giderek ressam oldu ama annesinin soyadını kullanmayı tercih ederek Picasso adıyla bilinirlik kazandı.

20’li yaşlarda Paris’e taşınarak kendine yakın dost edindiği Georges Braque’la kübizmin temellerini attı, ardından Avignonlu Kızlar eseriyle kübizme ilk büyük damgasını vurdu.

1912’den itibaren “Sentetik Kübizm” dönemi olarak tanımlanan kolaj yöntemiyle eserler vermeye başladı.

Tüm bu sanatsal gelişmelerin yanında hayatında pek çok aşk yer alan Picasso, onlara eserlerinde sık sık yer verdi.

Paris Dünya Sergisi’ndeki İspanyol pavyonu için gerçekleştirdiği Guernica (1937) sanatında bir doruk noktası oldu. Bu eserinde İspanya İç Savaşı’nda yıkılan Guernica Kenti’nin yaşadığı felaketi betimleyerek büyük ilgi topladı.

1945’li yıllarda heykel yapmaya başlayan Picasso kübizmini heykellerine de yansıttı.

1963 yılında Barselona’da açılan Picasso Müzesi’ne birçok eserini bağışladı.

1971’de ikinci kez açılan bir sergiyle Louvre Müzesi tarafından onurlandırıldı.

8 Nisan 1973’te 92 yaşında hayata gözlerini yuman Pablo Picasso, 20. yüzyıl sanatının en büyük yaratıcı ustlarından biriydi.

“Küçük bir çocukken annem bana şöyIe demişti, eğer asker oIursan generaI oIacaksın, rahip oIursan papaIığa yükseIeceksin. Ama ben ressam oIdum ve Picasso oIarak kaIdım.” – Pablo Picasso

0
11025
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage