22 ŞUBAT, ÇARŞAMBA, 2017

Bugün Arthur Schopenhauer’un Doğum Günü!

19. yüzyıl Alman felsefesinin en önemli isimlerinden Arthur Schopenhauer 1788’de bugün doğdu. Ünlü düşünürün hakkında az bilinenleri sıraladık.

-Dünyanın akıl dışı kurallar üzerine kurulduğunu söyleyen Arthur Schopenhauer, metafizik, estetik, etik, fenomenoloji, ahlak, psikoloji gibi birçok dalda yazmıştır.

-Etkiledikleri isimler arasında bir diğer ünlü alman düşünür Nietzsche vardır. Nietzsche’nin ilk akıl hocası da Schopenhauer’dur.

-Diyalektik düşüncesini ortaya koyan Hegel ile aynı üniversitede ders veren Schopenhauer, öğrencilerin büyük çoğunluğunun Hegel’den ders alması nedeniyle neredeyse boş olan sınıflara ders vermek zorunda kalmıştır.

-Büyük yankı uyandıran Aşkın Metafiziği adlı eserinde kişiler arası aşkın abartılan bir erdem olduğunu, insanın kendisinde olmayan bir şeyi karşısındaki kişide bulmasıyla aşık olduğunu dile getirerek bu durumun sadece üreme odaklı bir yaşamda kalma hissiyatı olduğunu savunmuştur.

-Hayatın mutluluk arayışı içinde tasarlandığı ama asla bulunamayacağını, bulunsaydı yaşamın devam edemeyeceğini savunan filozof, felsefe tarihinde birçok nihilist düşünceyi ve akımı etkilemiştir.

-21 Eylül 1860 tarihinde akciğer iltihaplanmasından ötürü yaşamını kaybetmiştir.

0
3551
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage