19 NİSAN, ÇARŞAMBA, 2017

Birinci Dünya Savaşı’na Ait Karikatür ve Kartpostallar

Üzerinden yüz yıl geçmesine rağmen izleri silinemeyen Birinci Dünya Savaşı, İzzeddin Çalışlar ve Mesut Yaşar Tufan’ın derlemeleriyle hazırlanan Yüz Yıl Sonra Savaşan Çizgiler albümüyle farklı bir boyutuyla aktarılıyor.

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanan eserde, özel arşivlerden derlenen karikatür ve kartpostallar, hem tarafların birbirine bakışının hem de kendilerini nasıl göstermek istediklerinin ipuçlarını sunuyor. Bu kitap, 20. yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olan Birinci Dünya Savaşı’na dair sıra dışı bir tarih çalışması olarak sunuluyor.

Kitabın yayımlanma amacının yakın tarihe dair yeni bir tez öne sürmek değil, okura farklı bir tarih okuma deneyimi yaşatmak olduğunu belirten Çalışlar ve Tufan, eserlerinde savaşla ilgili bir portreler sergisi de oluşturuyor.

​Büyük çoğunluğu yabancı arşivlerden derlenen ve dokuz ayrı dilden çevrilerek uyarlanan altyazılarla sunulan karikatürler, savaşın yücelttiği şiddet ve aşağılamanın insanlığın tarih boyunca kazandığı tüm erdemlere karşı durarak, insanı olması gerekenden farklı bir varlığa dönüştürdüğü mesajını taşıyor.

0
4737
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage