17 KASIM, CUMA, 2017

Bir İsmi Olan En Büyük Sayı: Googolpleks

Norveçli yazar Magnus Holm ile ressam Rune Markhus'un kaleme aldığı sayılar üzerine yazılmış en sıra dışı kitaplardan biri olan Sayıların En Büyüğü, Uçanbalık Yayınları etiketiyle yayımlandı.

“Sıfır”dan, adı konulmuş en büyük sayılardan biri olan “googolpleks”e kadar tüm sayılar hakkında yazılan bu eğlenceli resimli öykü, çocukların öğrenme ve çevrelerini anlama çabalarına rehberlik edecek nitelikte. Kitap, evreni sayarak ve karşılaştırarak anlamaya çalışan bir kız çocuğunun ailesiyle birlikte yaptığı bir seyahati anlatıyor. Beş yaşındaki Lina saymaya bayılıyor, hatta dağ evlerine giderken yol üzerindeki bütün telefon direklerini sayabiliyor. Sıfır en küçük sayı diye düşünüyor Lina. Peki ya en büyük sayı ne? Babasından adı konulmuş en büyük sayılardan biri olan googolpleks’i duyduğundan beri Lina anlamaya çalışıyor. Googolpleks gökyüzündeki yıldızların sayısından da mı büyük? Babasının çalıştığı üniversiteden de mi büyük?

​Googolpleks: Googolpleks dünyanın en büyük sayısı değil; ama düzgün bir ismi olan en büyük sayılardan biri. Matematikçi Edward Kasner, dokuz yaşındaki yeğeni Milton Sirotta’dan hayal edilemeyecek kadar büyük bir sayıya isim vermesini ister. Milton bu sayıya Googol adını verir. Bununla yetinmeyen Milton, ardından daha büyük bir sayı tanımlar: Googolpleks. Bu sayı “1’den sonra yoruluncaya kadar ‘0’ yazmak” olarak tarif ediliyor ve 10googol olarak gösteriliyor.

0
3571
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage