15 MART, ÇARŞAMBA, 2017

Tomris Uyar'ın Doğum Günü!

Kaleme aldığı öyküler ve çevrilerin yanı sıra yaşamıyla da tanıdığımız, Türk edebiyatının önemli yazarlarından Tomris Uyar, 1941’de bugün doğdu.

-Tomris Uyar’ın yazdığı ilk öykü, ilk eşi Ülkü Tamer ve Cemal Süreya ile birlikte çıkardığı Papirüs’te 1966’da yayımlanacaktı ancak çıkan yangında tek kopya olan öykü yandı ve yayımlanamadı. İlk olarak 1965’te Türk Dili Dergisi'nde, Kristin adındaki öyküsü yayımlandı.

-Kitaplarının yanı sıra yaptığı 60’tan fazla çeviri ile pek çok önemli eseri dilimize kazandırdı. İlk çevirisi Tagore’nin Şekerden Bebek, Varlık dergisinde 1962’de yayımlandı. Yayımlanan ilk kitabı İpek ve Bakır (1971) oldu.

-On öykü derlemesinden oluşan Yürekte Bukağı ile 1979, Yaza Yolculuk ile 1986 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandı.

-Tomris Uyar eserleri ve yaptığı çeviriler kadar özel hayatı ve şairlerle olan ilişkileriyle de bilinen bir yazardı. İlk evliliğini Ülkü Tamer’le yaptı. Bu evlilikten doğan Ekin ismindeki kızları sütten boğularak yaşamını yitirdi.

-Tomris Uyar, içinde olmadığı halde İkinci Yeni ile ismi özdeşleşenlerden biri oldu. Ülkü Tamer’le evliyken tanıştığı Cemal Süreya’yla ilişkisi, ikinci eşi ve oğlu Hayri Turgut Uyar’ın babası Turgut Uyar’la evliliği ve Tomris Uyar’a hayran olan, ona şiir ve mektuplar yazan Edip Cansever’le arkadaşlığı...

-Edip Cansever, her 15 Mart’ta Tomris Uyar için bir şiir kaleme aldı. Tomris Uyar da onun için şu sözleri söylemiştir: Sevgililik ya da aşk duygusu zamanla yara alabiliyor, örselenebiliyor, bitebiliyor. Bitmeyen tek aşkın gerçek ve lirik bir dostluk olduğunu Edip Cansever öğretti bana.

-Ona bu kadar aşık varken Tomris Uyar, “Aşık olmadan hiç kimseyle birlikte olmadım”  demiştir.-Tomris Uyar yakalandığı hastalık sebebiyle 2003 yılında yaşama veda etti.

0
8573
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage