24 AĞUSTOS, PERŞEMBE, 2017

Bir Deneme: Popülizm Nedir?

Jan-Werner Müller’in popülizmin dünya görüşünü, politik anlayışını, “ruhunu” anlamaya çalıştığı kitabı Popülizm Nedir?, İletişim Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Müller, Le Pen’den Trump’a, Kaczysnki’den Orban’a, Erdoğan’dan, Putin’e, Chavez’e, farklı ülkelerden ve politik yelpazenin farklı köşelerinden deneyimlere bakarak, canlı bir örneklemin içinden konuşuyor. Yazar, popülizmi ciddiye almaya çağıran bir deneme sunuyor.

​Popülizm, son yıllarda bütün dünyada politika analizlerinde belki de en sık kullanılan kavram. Genellikle demagoji ve fanatizmin baskınlaşmasıyla, çoğulculuk karşıtlığıyla, ifade özgürlüğü ve yargı bağımsızlığının erozyonuyla, yabancı düşmanlığı ve faşizan etkilerle birlikte tartışılıyor. Ancak, o kadar yaygın ve güçlü olmamakla beraber, bir “sol”-popülizmden de söz ediliyor. Zaten popülizm olgusunun, sağ-sol ayrımının bulanmasıyla, yerleşik partilerin ve parti sistemlerinin çözülmesiyle ilgili bir yanı da var. Her halükârda popülizm, 21. yüzyılın ilk çeyreğinin politik alt üst oluşlarını anlamlandırmaya çalışırken kaçınılmaz bir kavram.

0
1899
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage