20 KASIM, PAZARTESİ, 2017

Algının Fenomenolojisi

20. yüzyılın en önemli düşünürlerinden Maurice Merleau-Ponty’nin başyapıtı olan Algının Fenomenolojisi, İthaki Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Emine Sarıkartal ve Eylem Hacımuratoğlu’nun çevirisini yaptığı kitapta Merleau-Ponty, Husserl’den aldığı fenomenolojik yöntemi estetik bir anlayışla yeniden yorumluyor. Bedeni merkeze oturtan bu yorum, bir yandan psikolojizm ile entelektüalizm arasındaki Descartes ve empiristlerden beri devam eden tartışmaya özgün bir boyut kazandırıyor. Diğer yandan, bilim ile sanat arasındaki derinlemesine ilişkiyi felsefe aracılığıyla yeniden keşfetmemizi sağlıyor. Gerek analitik felsefenin gerekse kıta felsefesinin çağdaş sorunlarının ilk taslaklarını ortaya koyan bu çalışma, aslında yalnızca felsefe alanına değil, düşünceyi deyim yerindeyse ete kemiğe büründürmek isteyenler için bir referans kitap olma özelliğiyle edebiyattan sosyal bilimlere kadar uzanan geniş bir kapsama da hitap ediyor.

“Bizler dünyadayız, yani, şeyler bir resim gibi ortaya çıkar, devasa bir birey kendini olumlar, her varoluş kendini ve başkalarını anlar. Yapmak gereken sadece tüm kesinliklerimizi temellendiren bu fenomenleri kabul etmektir.”

– Maurice Merleau-Ponty

​Görsel: Julien Coquentin

0
3012
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage