15 OCAK, SALI, 2019

70’li Yıllarda Türkiye: Sazlı Cazlı Sözlük

Derya Bengi’nin daha önce hazırladığı 50’li ve 60’lı yıllar sözlüklerinden sonra, bu yıl da 70’ler Türkiyesi’nin renkli dünyasını anlatan 70’li Yıllarda Türkiye: Sazlı Cazlı Sözlük “Görecek Günler Var Daha” kitabı, Yapı Kredi Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Kitap, müzikten yola çıkarak, siyasi ve kültürel boyutlarıyla oldukça renkli bir dönemde geziniyor, anılar ve anekdotlar derliyor. O günlerin bakışına, mizacına, lisanına, sesine sadık kalmaya, renklerini yansımaya, serüvenine ortak olmaya çalışıyor. Türkiye’nin her bakımdan belki de en zikzaklı ve arabesk yıllarını gözler önüne seriyor. 1970’li yıllar, o dönemin gözü ve diliyle, daha doğrusu o dönemin gazete, dergi, kitap, plak, kaset, televizyon yayınlarının rehberliğinde dile geliyor.

​Kitap aynı zamanda dönemin müzikleri üzerinden sosyal ve siyasal hayatını da ele alıyor. Cumhuriyetin 50. yılı, Kıbrıs Barış Harekâtı, Boğaziçi Köprüsü, Anadolu rock ve arabesk müzik, seks filmleri, “Hababam Sınıfı” ve “Baba” filmleri, TRT tartışması, televizyon çılgınlığı, Eurovision, 12 Mart romanları; Abba’dan Zülfü Livaneli’ye, Sezen Aksu’dan Barış Manço’ya pek çok sanatçı ve olay kitabın ana malzemesini oluşturuyor.

0
1978
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage