01 KASIM, PERŞEMBE, 2018

2018 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri Sahiplerini Buldu

2018 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri pek çok dalda sahiplerini buldu. Roman ödülü, Uyanan Güzel’in yazarı Jale Sancak ve Sıfır’ın yazarı Onur Caymaz arasında paylaştırılırken, şiir dalındaki ödül Camekân kitabıyla Mehmet Can Doğan’a armağan edildi. “İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü”nün sahibi, Bihaber kitabıyla Fatih Baha Aydın olurken, “İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü” ise Ecza Kışı kitabıyla Oğulcan Kütük ve Ters Akıntı kitabıyla M. Sadi Karademir arasında paylaştırıldı.

Seçici Kurul’un Onur Caymaz’ı ödüle şu gerekçeyle değer bulduğu açıklandı: “İnsanlık tarihinin ilk terör eyleminden, Nazi toplama kamplarına, oradan da 1981 darbesine, olayları ve kişileri bağlayarak kurgulanmış bir yapıya sahip Sıfır romanının ana teması hiçlik ve varlık arasındaki ilişki temelinde gelişiyor ve hiçlikten varlık doğabilir mi sorusuna cevap arıyor. Okuru elinden tutarak tarih içinde sürükleyen bir roman.”

Jale Sancak’ın ödüle değer görülme gerekçesi ise Seçici Kurul tarafından “Renkler, dokular ve seslerin anlatısında Jale Sancak, kayıp bir şehirde kıyamet öncesi umutsuzluğun nasıl aşk ile umuda dönüşebildiğini ve inancın sevgiyle yeniden yeşerttiği bir dünyayı anlatıyor” ifadeleriyle belirtildi.

Fatih Baha Aydın’ın Bihaber romanıyla 2018 Attilâ İlhan İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nü kazanmasının gerekçesi ise şöyle açıklandı: “Bihaber ulaşılan bilgilerin ne kadar doğru ne kadar yanlış olduğunun bilinmediği çağımızda, sahte bilginin nasıl gerçekler arasına sızabildiğini, gerçekliği etkilediğini gösteren etkileyici bir roman. Hiç doğmamış, yaşamamış birinin biyografisi olarak başlayan anlatı, farklı katmanlarıyla tarihimize kara mizahla bakmayı sağlıyor.”

​Şiir Ödülü Seçici Kurulu oybirliğiyle “poetik olgunluğunu Türkçenin değişik coğrafyalarından söyleyişlerle beslemesi ve etnolojik  tavrı sebebiyle ” Mehmet Can Doğan’ı 2018 Attilâ İlhan Şiir Ödülü’ne değer gördü. 2017 Attilâ İlhan İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nü paylaşan Oğulcan Kütük için “şiirsel söyleyiş disiplinini bozmadan imge, çağrışım, atmosfer oluşturma gibi alanlarda yeni arayışlara girmesiyle dikkati çekmesi” sebebiyle; Karademir’in ise “entelektüel bilgiyi şiirde eritebilme yeteneği ve ahengin peşine düşüp dikkatle dokuması” gerekçesiyle değer görüldüğü açıklandı.

0
1425
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage