06 HAZİRAN, PERŞEMBE, 2019

16. İstanbul Bienali’nin Kamusal Programı Farklı Disiplinleri Bir Araya Getiriyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 16. İstanbul Bienali, Yedinci Kıta teması ile 14 Eylül’de başlıyor. Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen bienalin küratörlüğünü Fransız yazar ve akademisyen Nicolas Bourriaud üstleniyor. Sekiz hafta boyunca üç farklı noktada gerçekleşecek bienal, ücretsiz sergilerin yanı sıra çeşitli buluşmalara, konuşmalara ve film programına ev sahipliği yapacak. Yedinci Kıta odağına sanat, ekoloji ve antropoloji konularını alacak.

Bienalin açılış ve kapanış haftalarına denk gelen 14 Eylül ve 9 Kasım 2019 tarihlerinde “Yedinci Kıtayı Keşfederken” başlıklı tartışma serisi gerçekleşecek. Kamusal programın öne çıkan serisinde düşünürler ile bienal sanatçıları yan yana gelerek antropolojik yaklaşım ile sanatsal bakış açısı arasında bir diyalog kuracak. Tartışmaya katılacak isimler arasında kent antropolojisi alanındaki çalışmalarıyla Doç. Dr. Ayfer Bartu Candan; din tarihi ve estetik üzerine araştırmalarıyla Doç. Dr. Emanuele Coccia; antropoloji, sanat, dijital kültür ve deneysel etnografi ekseninde çalışan Doç. Dr. Jennifer Deger; Şamanizm ve moleküler biyoloji ilişkisini inceleyen antropolog-yazar Jeremy Narby; geç liberalizme eleştirel kuram üzerinden bakan Prof. Dr. Elizabeth Povinelli; beyinden mikroplara, salyangozlardan yapay zekâya pek çok oluşumu güncel politika bağlamında ele alan Doç. Dr. Tobias Rees ve yazılarında normatif aklın bir eleştirisini sunan Prof. Dr. Laurent de Sutter gibi önemli isimler yer alıyor.

Kamusal program çerçevesinde iklim değişikliği-enerji ekonomisti ve performans sanatçısı Ayşe Ceren Sarı, çevrebilimci ve sanatçı Serkan Kaptan ve küratör Yasemin Ülgen tarafından tasarlanan ve yedi aya yayılan “sindirim programı” gerçekleşecek. Program ile mayıs-haziran aylarında davetli katılımcılarla gerçekleştirilecek atölyeler, eylül-kasım aylarında ise Tersane İstanbul’da düzenlenecek kamusal etkinlikler yapılacak.

Fotoğraf: Orhan Pamuk

0
1743
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage