28 ARALIK, PERŞEMBE, 2017

Yayıncılık Dünyasında 2017 Nasıl Geçti? -2-

Yayıncılara yönelttiğimiz sorularla 2017’yi mercek altına aldığımız ve onlardan dünyada olup bitenlerin yayın dünyasındaki yankılarını, hangi kitapların tercih edildiğini ve 2018’de okurlarla buluşacak kitaplarını öğrendiğimiz dosyamızın ikinci bölümü...

Yayıncılık Dünyasında 2017 Nasıl Geçti? -2-

Geçtiğimiz yılı değerlendirmek ve 2018 yılından haberler almak adına kendilerine yönelttiğimiz sorular:

1) 2017 yılı edebiyat dünyası için nasıl geçti?
2) Bu yıl okur en çok hangi kitaplarınızı tercih etti?
​3) 2018'de okurlarınızla hangi kitapları ve yazarları tanıştıracaksınız?

İthaki Yayınları Editörleri Alican Saygı Ortanca, Ayla Duru Karadağ ve Selçuk Aylar

1) Ekonomiden ve politikadan bağımsız düşünmeden hatta bunların yön vermesiyle okuma tercihlerinde birtakım değişiklikler oldu diyebiliriz. Nonfiction dünyada ve Türkiye’de popülerlik kazandı. Artık insanlar içinde bulundukları durumu ya da koşulların ne getireceğini, nasıl böyle olduğunu daha çok merak edip okuyor. Bunun yanı sıra, elbette edebiyat kitapları geniş kitlelere ulaştı. Okuryazarlık yaşının düşmesi, insanların bilgiye daha çabuk ulaşması, okur beklentilerini karşılayacak, hatta okurda henüz fark etmediği beklentiler yaratacak her türlü kitabın yayımlanıyor olması kitaplara olan rağbeti de arttırıyor.

İthaki olarak biz de gerek kurmaca gerek kurmaca dışı kitaplarda Türkçeye ilk kez kazandırılan yazarlar ve kitaplar yayımladık. Halihazırda kitaplarını yayımlamayı sürdüğümüz yazarlarımızın yeni kitaplarını okurla buluşturduk. Yeni diziler ve devam eden dizilerimizle kültür dünyasına katkıda bulunduk. Bunlarla ilgili okurdan, eleştirmenlerden, akademisyenlerden ve yazarlardan olumlu tepkiler aldık. Hareketli ve heyecanlı bir yıldı bizim için.

2) Bu sene yeni kitaplarımızdan bazıları öne çıkarken kataloğumuzda bulunan ve klasik olarak tanımlayabileceğimiz hepsatan kitaplar okuru tarafından tercih edildi. Bir sıralamadan bağımsız olarak eski kitaplarımızdan Cesur Yeni Dünya, Esir Şehrin İnsanları, Fahrenheit 451, Amerikan Tanrıları; sene içerisinde yayımlananlardan ise Karanlık Sular, Kırmızı Piyano, Gölün Dibindeki Ev, Anlatış ve Kahramanın Sonsuz Yolculuğu’u öne çıkan kitaplarımızdan oldu.

3) Suat Derviş’in sadece tefrikalarda kalmış eserlerini yayımlayıp, Kemal Tahir, Mehmed Uzun ve Yılmaz Güney kitaplıklarını genişletmeye devam edeceğiz. Baskısı olmayan kitaplarını yayımlayacağımız Nihan Kaya’nın okurlarına 2018’de bir sürprizi var.

“Edebiyat Üzerine” dizimizi güncel edebiyatı odağına alan akademik ve akademi dışı kitaplarla güçlendireceğiz. Türkçe edebiyatta halihazırda yayımladığımız yazarlarımız yanı sıra ilk dosyalara ağırlık vermek istiyoruz.

Kurgu dışı dizimizden çıkacak kitaplarımız arasında Mary Douglas’tan Doğal Semboller’i, Avishai Margalit’in İhanet Üstüne isimli eserini ve Dodds’un Yunanlar ve İrrasyonalite başlıklı klasik çalışmasını anabiliriz. Keza, Günther Anders’in başyapıtı İnsanın Eskimişliği’nin ilk cildi de Ocak 2018 itibariyle raflarda olacak. Futbol kitaplığımızı da daha önce yayımladığımız yazarların yeni kitaplarının yanında ilk kez yayımlayacağımız yazarlarla birlikte genişleteceğiz. İngiliz Futbol-Kültür dergisi Blizzard da best of seçkileriyle İthaki’de olacak.

​Bunun yanı sıra çeviri kurmaca tarafında ise spekülatif kurgunun önde gelen yazarları J.R.R. Tolkien, Neil Gaiman, Ursula K. Le Guin, Clive Barker ve Ray Bradbury gibi ustaların daha önce yayımlanmamış eserlerini okurlarla buluşturacağız. Marslı’nın yazarı Andy Weir’ın yeni romanı Artemis yılın ilk çeyreğinde raflarda olacak. Günümüzün önde gelen korku yazarlarından Joe Hill de artık İthaki’de ve The Fireman kitabıyla yerli okurlarla buluşacak. 2018’de çağdaş edebiyata da ağırlık vermeyi planlıyoruz ve bu doğrultuda Modern Klasikler dizisine başlayacağız. Başta Cormac McCarthy, Hunter S. Thompson, Hermann Broch ve Boris Vian olmak üzere 20. yüzyılda edebiyata büyük katkılar sağlamış yazarların eserlerini dizi dahilinde yayımlayacağız. 

Metis Yayınları'ndan Cihan Metin

2) 2017 yılında en çok tercih edilen kitaplarımızı şöyle sıralayabiliriz:

- Zihinde Bir Dalga / Ursula K. Le Guin

- Doğmuş Olmanın Sakıncası Üstüne / Emil Michel Cioran

- Yasak Olmayan Hazlar / Adam Phillips

- Hüznün Fiziği / Georgi Gospodinov

- Dokuz Anahtarlı Kırk Oda / Murathan Mungan

- Çukur / Andrey Platonov

- Edebiyat, Popüler Kültür ve Toplum / Leo Löwenthal

- Orada, Bir Arada / Engin Geçtan

- Sesin Rengi / Roland Barthes

- Sınırları Aşarak Yaşamak / Benedict Anderson


3) Geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan John Berger’ın sanatçılar ve yapıtları üzerine denemelerinden oluşan hacimli kitabı Porteler, 2018’in ilk aylarında Beril Eyüboğlu çevirisiyle yayımlanacak.

Metis Edebiyat’ta ÇevengurDönüşCan, Çukur, Muhteşem Vahşi Dünya ve Mutlu Moskova adlı roman ve öykü kitaplarını yayımladığımız Rus yazar Andrey Platonov’un bu kez Mektuplar’ı, Erdem Erinç çevirisiyle 2018’in ilk aylarında okuyucuyla buluşacak.

Ütopya Denen Arzu ve Modernizm İdeolojisi kitaplarına yer verdiğimiz kuramcı Fredric Jameson’dan şimdi de Gerçekçiliğin Çelişkileri, Orhan Koçak’ın çevirisiyle Metis Eleştiri dizisinden yayımlanacak.

Antropolog Claude Lévi-Strauss’un kitabı Uzaktan Yakından, Haldun Bayrı çevirisiyle. 

Ruhun Gıdası Kitaplar Genel Yayın Yönetmeni Güzin Yalın

1) Bence olağanüstü çarpıcı bir tarafı olmamakla birlikte, beklediğim bazı kitaplara ve izlediğim bazı yazarlara kavuştuğum için keyifli geçti.

Dünya edebiyatında Paul Auster, Aundhati Roy ve Harper Lee gibi uzun zamandır eser yayınlamamış bazı yazarlarla tekrar buluşmak çok keyifliydi. Bunlara bir de Eduardo Galeano’nun ölümünden önce son yazdıklarını içeren kitabı eklemem gerek. Söz konusu kitapların hepsini aynı derecede beğendiğimi söyleyemesem de hem Türkiye’de hem de dünyada birçok ilk kitap ve genç yazar ile özellikle seçim listesine girdikleri veya kazandıkları ödüller üzerinden tanıştığım bu yılda eski tanıdıklarımı yeniden okumak da ayrı bir tat verdi.

2017 yazım tarihi eski bazı eserlerin de yeniden gündeme geldiği bir yıl oldu. Zamansız bir nitelik kazanmış olan A. St. Exupery’den Küçük Prens ve Sabahattin Ali’nin başta Kürk Mantolu Madonna olmak üzere bütün kitapları ilk anda aklıma gelenler. Bütün bu yayın dünyası gerçeklerinin sonuçta amacına ulaştığını, bir anlamı olduğunu gösteren en önemli olay ise benim için yılın son günlerinde gazetede gördüğüm bir haber oldu. Ankara’da Çankaya Belediyesi’nin elemanları olarak çalışan temizlik işçileri çöplerden topladıkları atılmış kitaplarla 4000 kitaplık bir kütüphane kurmuşlardı ve gazetede okuduğum haberde eski bir tuğla fabrikasında kurulan bu kütüphanenin içerisinde oturmuş kitap okuyan işçilerin de resimleri yer almaktaydı. Epey zorlu bir çalıma dönemini göze alarak kitap yayınlamakta ısrar eden bir yayıncı için bundan güzel bir haber, bundan değerli bir olay olabilir mi?

2) Bu yıl bizim için Yenilir Bu Hayat adlı kolektif öykü kitabımızın yılı oldu denebilir. Basıldıktan çok kısa sonra ikinci baskısını yapan bu kitap sadece satış sayısıyla değil aldığı olumlu tepkilerle de bizi çok mutlu etti.

Çok satan ve çok olumlu okuyucu yorumları alan bir diğer kitabımız da Marsha Mehran’ın Nar Çorbası adlı romanı oldu. İran’dan İrlanda’ya göçmek zorunda kalan bir ailenin öyküsünü yemek ekseninde etrafında anlatan bu kitap da sanırım okuyan herkesi mutlu etti. Okurların basıldığı günden beri ilgiyle karşıladığı sohbet/anı kitabı Mutfaktan, Tabaktan, Sokaktan (Güzin Yalın) bu sene de istikrarlı başarısını sürdürdü. Yeni yılda 3. baskısı yapılacak olan bu kitap da 2017’de okurların tercih ettiği kitapların başında yer aldı. Bu kitaplara ilaveten, baskıları tükendiği için satış rakamları ile değerlendiremeyeceğim ama sürekli aranan kitaplar oldukları için 2018’de 2. baskıları yapılacak olan Sebzelerin Efsanevi Tarihi ve Osmanlı Hanımları Mutfakta adlı kitapları da burada belirtmemde yarar var.

3) 2018 yayın listemizin başında daha önce Tuz’un Kitabı adlı romanını okuyucu ile buluşturduğumuz Vietnam asıllı Amerikalı yazar Monique Truong’un en az ilk kitabı kadar beğeniyle karşılanıp ödüller kazanmış olan ikinci kitabı Acı Lezzet var.
Bir başka ikinci kitap da Nar Çorbası yazarı Marsha Mehran’dan; Gül Suyu ve Sodalı Ekmek.
Okuyucu ile buluşacak olan diğer bir kitabımız John Lanchaster’ın yemek konulu edebiyat eserleri arasında bir kült olarak kabul edilen romanı Lezzete Borçlanmak olacak.
Osmanlı Kitaplar dizimiz Osmanlı Adab-ı Muaşeret Kitaplarında Yemek Konusu adlı kolektif derleme çalışmasıyla sürecek.

​Güzin Yalın’ın Mutfaktan Tabaktan Sokaktan’ın devamı niteliğindeki Lezzet, Muhabbet Afiyet  adlı anı/sohbet kitabı da basılmak için sırada. Bu arada “Hakkında Her Şey” dizimize de yeni kitaplar eklenecek. 2018’in bizim için bir anlamı da online satışa başlıyor olmak olacak.

Sel Yayıncılık Genel Yayın Yönetmeni İrfan Sancı

1) 2017 yılı edebiyat dünyası için epey yoğun geçti. Hem yayımlanan başlık sayısının hem de satış rakamlarının tırmanışta olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan bu niceliksel yoğunluğun niteliksel bir yoğunluğa işaret ettiğini söylemek o kadar kolay değil. Kendi adımıza konuşmak gerekirse, hem telif eserler hem çeviri eserler açısından Sel’de iyi bir yıl geçirdik. Rakamların da ötesinde, okurla sosyal medyada ve fuarlarda yaşadığımız karşılaşmalar ve aldığımız olumlu tepkiler, bize bir yayınevi olarak doğru işler yaptığımızı söylüyor. Özetle bu yılı daha da iyilerini yapma motivasyonuyla kapatıyoruz diyebiliriz.

2) Bu yıl yayınladığımız telif eserlerin hemen hepsi oldukça ilgi gördü, hem sevildi hem de bu beğeni satışa yansıdı. Zeynep Kaçar – Kabuk, Hüseyin Kıran – Dağ Yolunda Karanlık Birikiyor, Deniz Gezgin – YerKuşAğı, Mehtap Ceyran – Mevsim Yas, İsahag Uygar Eskiciyan – Konteyner Zaafı bu yılın ses getiren Türkçe kitapları oldu.

Çeviri edebiyatta külliyatını yayımladığımız yazarlardan Eduardo Galeno’nun ölümünden sonra yayınlanan son eseri Hikâye Avcısı, John Steinbeck’in “başyapıtım” dediği Cennetin Doğusu, Elias Canetti’den yine Türkçeye ilk kez çevrilen Sinek Azabı, Toni Morrison’dan uzun zamandır baskısı beklenen En Mavi Göz ve Upton Sinclair’in modern klasiği Şikago Mezbahaları öne çıktı diyebiliriz. Jeanette Winterson bütün eserleriyle ama özellikle Vişnenin Cinsiyeti’yle ilgi görmeye devam ederken René Belletto’dan Kitap beklentimizin üzerine çıktı.

3) 2018 yılında, John Steinbeck, Jeanette Winterson, Eduardo Galeano, Sara Ahmed, Jonathan Franzen, Elias Canetti, Henri Lefebvre, Georges Bataille, J.G. Ballard, Toni Morrison gibi önemli yazarların eserlerini yayımlamaya devam edeceğiz. Bunların yanı sıra hem edebiyat hem de kuramda Pierre Bourdieu'den Hannah Arendt'e, Paul Nizan’dan René Char'a uzanan zengin bir seçkiyle okurlarımızın karşısına çıkacağız. Telif eserlerde de hem öykü hem de roman türünde okurla buluşmayı bekleyen dosyalarımız var. 

Tefrika Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Önder Yetişen

1) Her yıl olduğu gibi bu yıl da yayımlanan kitap sayısında katlanarak büyüyen bir artış olduğu su götürmez bir gerçek. Bu soruyu edebiyat dünyasının geneli için cevaplamaya kalkarsak tez konusuna dönüşebilir; fakat Türkiye için, genel anlamda verimli ve heyecan dolu bir sene olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle çocuk kitapları ve yayıncılarının bu kategori hakkındaki çalışmaları gerçekten ilgi çekiciydi. Hatta öyle ki 2017 yılı içerisinde yayımlanan birbirinden güzel çocuk kitaplarıyla geçirdiğimiz zaman dolayısıyla işlerimizin aksadığını söylesek yeridir. Yayıncılığın mesleki sorunlarından biri olan “okumak zorunda olduklarını defalarca okumak” durumundan ötürü hâlâ çok merak ettiğimiz fakat okuyamadığımız birçok eser yayımlandı bu sene. 1 gün tanımı için 24 saatin yetmemesi sanıyoruz ki her kitapseverin ortak problemi :)

Türkiye’de birçok yayıncının, yurt dışında organize edilen uluslararası kitap fuarlarına katılmaya başlaması, ülkemizde yayımlanan kitaplarda hem nitelik hem de nicelik olarak gözle görülür seviyede pozitif bir etki sağladığının farkındayız. Bu gelişmeleri olabildiğince yakından takip etmeye çalışan bir yayınevi olarak gelişimin, ülkemizde de dünyayla paralel olarak ilerlemesi mutluluk verici.

2) Yeni albümü çıkmış şarkıcı klişesi gibi olacak belki ama hazırladığımız kitapların hepsinin üzerinde çok özel çalışmalar olduğu bilinciyle duruyoruz. Bu nedenle tekrar baskılarını yapmadığımız çok az kitabımız var. Bu durum bizim için gurur kaynağı. Takdir edip satın alan ve okuyan tüm okurlara bu vesileyle teşekkür etmiş olalım. Özellikle ayırmak gerekirse ilk soruda belirttiğim gibi, çocuk kitaplarına bu yıl çok daha fazla ilgi olduğundan olsa gerek “Çocuk Edebiyat Dizisi”nde yer alan kitaplarımız diğer kitaplara nazaran daha fazla ilgi gördü diyebiliriz.

​3) 2018, bizim yayın programımız açısından geçmişe nazaran birçok farklı başlık taşıyor olacağından çok daha heyecanlı ve keyifliyiz. Özellikle eserlerini severek okuduğumuz birçok önemli yazarın birçok farklı ülkenin yazarlarının kalemlerinden çıkmış biyografilerinden oluşan bir listemiz var. Bu isimlerin bazıları henüz telif görüşmesi aşamasında olduğundan isimlerini vermek doğru olmaz. Şimdiye kadar yayımladığımız kitaplar neredeyse tamamen çeviri eserlerdi. Bu sene itibarıyla artık yerli yazarların dosyalarını da yayımlama kararı aldık ve editörlerimizden Semih Öztürk’le çok güzel bir liste hazırlamaya çalıştık. Bu yazarlar arasında, Mahmut Şenol, Onay Durgun ve daha birçok isim bulunmakta. Çocuk kitapları konusunda da dünyanın birçok ülkesinden çok ama çok beğendiğimiz yabancı çizer ve yazarların eserlerinden oluşan bir seçki hazırladık (Büyük Baltazar-Kirsten Sims ve Su Adam-Ivo Rosati, programın başında gelen kitaplar). Ayrıca başta 24 kitap olarak hazırladığımız “Çocuk Edebiyatı Dizisi”nin yeni 12 kitabını da bu yıl içerisinde yayımlamayı planlıyoruz. 2018’in, hem Tefrika Yayınları için hem de Türkiye’deki okurlar için farklı geçeceğinin garantisini verebiliriz. 

Tekin Yayınevi Editörü Ayşegül Çakan

1) Edebiyat dünyası yayın dünyasından ayrı düşünülemez. Hepsine cevap olacak genel bir bakış açısıyla şöyle değerlendirebiliriz: Fuarlarla, söyleşilerle, imzalarla dolu bir yıldı 2017. Yazarlarımızı yurdun dört bir yanında okurlarıyla buluşturmak için davet edildiğimiz hemen her fuara, edebiyat günlerine ve söyleşilere katıldık. Okurlarımız, yazarlarımıza ilgi ve sevgi göstermede oldukça cömertler. Gittiğimiz pek çok yerden hem yazarlarımız hem biz yayıncı olarak mutlu ayrıldık. Ancak şunu belirtmeden geçemeyiz; Tekin Yayınevi’nin bazı yazarlarına kimi belediyelerin düzenlediği fuarlarda ambargo uygulandı. Yazarlarımızın okurlarıyla söyleşi yapamaması bir yana, imzada bile buluşamadılar. Yıl sonuna doğru Kayseri’deki fuarda İhsan Eliaçık’a yapılan saldırı ise hepimizi üzdü. Saldırı sonrası bizimle birlikte on yayınevi fuarı terk etti. Burada yayınevlerinden gördüğümüz destek bizi sevindirdi ancak okurun yazarla buluşmasına, okur dışında birilerinin ya da kurumların karar verip veremeyeceği sorusu da tartışılır oldu.

“Tekmili Birden IŞİD” kitabımızın yazarı Hamide Yiğit ve yayıncısı olarak biz, “terör örgütüne yardım ve yataklık yapmaktan” yargılandık. Biz yayıncı olarak beraat ettik ama Hamide Yiğit’in bu kitapla ilgili üç ayrı davası daha devam ediyor. Görünen o ki; yeni yılda da bizi mahkeme salonlarında geçireceğimiz günler bekliyor.

2017’yi toz pembe bitirmediğimizi ve yeni yılda özellikle sektörümüzü zor günlerin beklediğini düşündüğümüzü de eklemek isteriz.

​2) Tekin Yayınevi, ağırlıklı olarak ülkenin politik gündemini yakından takip eden bir yayın politikası izlemektedir. Ve pek çok yayınevinin uzak durmayı tercih ettiği şiir kitaplarını da “ısrarla” yayımlamaktadır. 2017’ye baktığımızda referandum ve 15 Temmuz darbe girişimi bizim için öncelikli konulardı. KHK ile ihraç edilen anayasa profesörü İbrahim Kaboğlu’nun 15 Temmuz Anayasası kitabı yayınevimizce basıldı. Kısa sürede güncellenmiş 3.baskısını yaptı 15 Temmuz Anayasası. Keza Hanefi Avcı’nın darbe girişimine giden süreci emniyet ve istihbarat bakımından değerlendirdiği Erken Uyarı – Devlet Bilgisi isimli kitabı da bu yıl için lokomotif kitaplarımızdan oldu. Ülkenin pek çok yerinden söyleşi davetleri almaya devam ediyor iki yazarımız.


Usta şair Ataol Behramoğlu her zaman en tercih edilen yazarımız, şairimiz. Kitaplarına yeni baskılar eklediğimiz gibi bu yıl yeni bir deneme kitabıyla okurla buluştu. Sene sonuna da yeni şiirlerinden oluşan Ne Çok Hain kitabını yetiştirdik.

Enver Aysever’in ilk şiir kitabı Bize Sağanak Aşk Lazım yayınevimizden çıktı. Televizyon programcılığı dışında edebiyat dünyasında romanları ve denemeleriyle tanınan ve sevilen Aysever, ilk şiir kitabıyla da iddialı bir çıkış yaptı. Okurları, şiirlerini sevdi. Bize Sağanak Aşk Lazım adıyla bir anlamda şiir matineleriyle buluştu okurlarıyla, birlikte şiirlerini okudular. Ve yeni senede de devam edecek şiir buluşmaları.

Attila İlhan ve Cemal Süreya Şiir Ödülü sahipli şairimiz Abuzer Gülpınar’ın da ikinci şiir kitabını yayımladık.

Hasan İzzettin Dinamo’nun 15 yıl sonra yeniden Savaş ve Açlar isimli romanını bastık. Dinamo’nun kendi yaşamından romanlaştırdığı savaş yılları tarihe tanıklık bakımından önemli. Savaş koşullarında insanların hayatta kalma mücadelesini de tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermesinden dolayı oldukça talep görüyor.

Romanlarımıza Walt Whitman’ın 165 yıl sonra bulunan tefrika romanı Jack Engle’in İbretlik Hayat Hikâyesi’ni Ülker İnce çevirisiyle eklemekten de memnunuz.

“Ödüllü Edebiyat Serisi” kitaplarımız orijinal dillerinden çevrilerek okurla buluşuyor. Manuel Tiago’nun 5 Gün 5 Gece isimli romanını Portekizceden Canberk Koçak çevirdi. Çıkar çıkmaz çok sorulan bir romanımız oldu. 2016 Man Booker Ödülü Adayı ve Finlandiya Edebiyat Ödülü sahibi Beyaz Açlık isimli romanını da Finceden dilimize kazandırdık.

3) 2018 bizim için yeni bir yıl olmanın ötesinde bir anlam taşıyor. Çünkü biz 55.yaşımızı kutlayacağız. Türk edebiyatına, siyasi tarihine damga vuran pek çok isim Tekin Yayınevi ile okurlarla buluştu. Doğan Avcıoğlu, Hasan İzzettin Dinamo, Yaşar Kemal, Uğur Mumcu, Aziz Nesin, Orhan Kemal, Yalçın Küçük gibi pek çok yazar ve gazetecinin kitapları yayınevimizin tarihinde mevcut. 2018 için “Tekin Yayınevi 55 Yıldır Tarih Yazıyor” diyerek yıl boyu okurlarımızla bir araya geleceğiz.

Yeni yılın ilk haftası Ataol Behramoğlu’nun toplumsal şiirlerinden oluşan yeni şiir kitabı Ne Çok Hain’i bir lansmanla okurla buluşturacağız. Sanatçı dostları ve Gezi Anneleri, ülkenin sorunlarına değinen ve umudu diri tutan bu şiirleri birlikte okuyacaklar sahnede. Bu sayede 6 Ocak’ta CKM’de yapılacak etkinlik için buradan da okurlarınızı davet ederiz.

Doğan Avcıoğlu’nun ve Hasan İzzettin Dinamo’nun kaynak kitap olarak kullanılan kitaplarını yeni baskılarıyla meraklılarına ulaştıracağız.

Emrah Cilasun’un yazdığı Mustafa Suphi ve Said Nursî kitaplarımızla tartışma açacak yayınlarımıza devam edeceğiz.

“Klasik Türk Edebiyatı” serimize Namık Kemal’in İntibah’ını ekleyeceğiz.

Stefan Zweig’ın eserlerini Ahmet Arpad çevirisiyle yayınlamaya devam edeceğiz.

Ödüllü Edebiyat Serisi kitaplarımıza, İspanyolcadan çevrilecek Rafael Chirbes’i katacağız.

İngiltere ve Avrupa’yı sarsan Marksist Corbyn’i tanıtacağız 2018’de. Yoldaş Corbyn isimli kitap onun yaşamını ve mücadelesini anlatıyor. Corbyn’i merak edenler için iyi bir çalışma olduğunu söyleyebiliriz.

​Helmut Ortner’in daha önce Agora’dan yayımlanmış olan ve halen oldukça ilgi gören kitaplarını yeniden basacağız. Suikastçi – Hitler’i Tek Başına Öldürmek İsteyen AdamCellat ve Eğer Devlet Öldürürse ile tanıdığımız yazarın yeni kitabı da ses getirecek.  

Tudem Yayın Grubu Yayın Koordinatörü Canan Topaloğlu

Tudem Edebiyat / Uçanbalık için cevaplar:

1) 2017 yılı, edebiyat dünyası için hem aydınlık hem karanlık tarafları olan bir yıl oldu. Türkiye bir yandan yeni yazarlarla tanıştı. Farklı edebi denemeleriyle okuru kışkırtan yazarlarla. Bir yandan, metninin içinde kendini güvende hissettiği bilindik yazarlarının yeni kitaplarına kavuştu. Edebiyat dünyasına yeni bir soluk getirmeyi hedefleyen yeni yayınevleri, yeni süreli yayınlar ve siteler hayata atıldı. Yılda üretilen başlık sayısını ise konuşmuyoruz bile. Sonuçta, hareketli, zaman zaman çatışmalı, içten içe kaynayan bir yıl oldu 2017 edebiyat için.

2) Bu yıl okurlarımız öncelikle, takip ettikleri Aytül Akal, Mavisel Yener, Miyase Sertbarut gibi yazarların yeni kitaplarına ilgi gösterdi. “Kayıp Kitaplıktaki İskelet” serisinin üçüncü ve son kitabı beğeniyle karşılandı. Mavisel Yener, Şiir Atölyesi ile başlayıp Öykü Atölyesi ile devam eden kitaplarıyla, 2017’de okuruyla buluştu. Aytül Akal’ın çok beğenilen “Süper Çocuklar” serisi Koku Delisi ile devam etti. Miyase Sertbarut, aynı yıl içinde farklı yaş gruplarına yazdığı Sınıfta Kalanlar Okul Açtılar, Ara Âlem 3 - Yeniden Doğuş ve Emre ile Cemre ilk okuma setiyle, binlerce okurunu sevindirdi. Brezilyalı yazar Eva Furnari’nin Tudem koleksiyonundaki ikinci kitabı Bay Mucittaş ve Ailesi, hem kitabevlerinde hem de fuarlarda merakla karşılandı. Yılın yine en fazla ilgi gören kitapları, yeni kapak tasarımları ve gözden geçirilmiş metinleriyle okurla buluşan “Tudem Modern Klasikler” koleksiyonumuz oldu. Resimli kitaplara baktığımızda, Can Göknil’in özgün resimleriyle bezeli Dev Tavşan kitabı hem küçüklerce hem de yetişkinlerce en tercih edilen kitaplardan biri oldu. Çeviri resimli kitaplarda ise, Coralie Saudo ve Kris di Giacomo iş birliğiyle vücuda gelmiş olan Babam Uyumak Bilmiyor ve Babam Yerinde Durmuyor kitapları okurun merakını cezbeden kitaplar arasında yer aldı. Tudem olarak kendi geleneğimizi sürdürerek yeni kalemleri çocuk edebiyatına kazandırdık. 2017’de Dilek Sever, Dilek Yardımcı ve Beyza Akyüz gibi genç isimler ilk kitaplarını Tudem markasıyla okurlarına ulaştırdılar.

3) 2018’de Miyase Sertbarut’un çok uzun süredir beklenen ve metniyle de heyecan uyandıracak bir kitabını yayımlayacağız. Ferda İzbudak Akıncı’nın edebiyat ve yazma serüvenini, kaleminden süzerek aktardığı bir kitap da okurla buluşmaya hazırlanıyor. Tudem’in en sevilen yazarlarından biri olan Toprak Işık’ın İşlem Tamam serisinin ikinci ve üçüncü kitapları da yayıma hazırladığımız kitaplar arasında yer alıyor. Çeviri eserlerde ise Tudem’in sevilen yazarları Michael Morpurgo, Andreas Steinhöfel ve Andy Mulligan’ın eserleri gün yüze çıkacak. Resimli kitaplarda da, Türkçedeki ilk kitabı Bir Dostluk Masalı ile büyük ilgi gören Susanna Isern ve başka sürpriz isimler olacak. 

Yüz Kitap Genel Yayın Yönetmeni Serra Çifkurt

1) Nobel’i has bir edebiyatçının, Kazuo Ishiguro’nun alması yılın bu son aylarının en güzel olayı oldu. Can Yayınları’nın bu yıl çıkan Ötekinin Rüyası ile başlayarak Julio Cortazar’ın bütün öykülerini yayımlamaya karar vermesi de çok sevindirici. Bu yıl okuyup sevdiğim kitaplardan aklıma şu an gelenler, hep çok sevdiğim Andrey Platonov’un -Günay Çetao’nun güzel çevirisiyle-  Metis’den son çıkan kitabı Çukur ve Engin Barış Kalkan’ın ilk kitabı Maveraünnehir Nereye Dökülür?.

2) Richard Yates’in Yalnızlığın On Bir Hali ve Joy Williams’ın İyilik kitabına büyük ilgi gösterdi okurlar bu sene. Çocuk kitabı markamız Mayo Kitap’tan çıkan Ajan Harriet da genç okurlarımız tarafından çok sevildi.

3) Ocak ayında Adam Johnson’un George Orwell Arkadaşımdı isimli öykü derlemesi çıkacak, Amerika’da National Award ödülü almış insanı sarsan bir kitap. Dünyanın en iyi öykü yazarlarından biri olarak kabul edilen William Trevor’un Türkçede ilk defa bir öykü kitabını yayımlayacağız; Rachel Seiffert’ten Günün Sonu Yok, Stuart Dybek’ten Chicago Sahilinde, yine National Award ödüllü Andrea Barrett’ten bir öykü kitabı ve Domenico Starnone’nin bir romanı da yeni yılda okurlarımıza ulaşacak.

Görsel: Osamu Yokonami

0
6812
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage