28 EYLÜL, CUMA, 2018

Patilerin Gücü Adına!

Emma ve Emilio ile Mia ve Lino, iki kitaptan oluşan (Neredeyse) Mükemmel Bir Pati Sevgisi adlı serinin iki küçük patisi! Serinin adından da anlaşılacağı üzere, her iki kitapta da ana karakterleri dört ayaklı dostlarımız ve elbette onları çok seven küçük kahramanlarımız oluşturuyor.

Patilerin Gücü Adına!

(Neredeyse) Mükemmel Bir Pati Sevgisi ile Emma ve Emilio’da (Doğan Egmont) kedilerin dünyasına adım atarken, Mia ve Lino’da köpekler ile ilgili harika bilgiler ediniyoruz. Elbette bu bilgiler sıcak, içten ve küçük okuyucuların ilgisini çekecek bir dille sunuluyor. Serinin yazarı Andrea Schütze her iki kitapta da hikâyelerin kahramanı olan çocukların gözünden aktarıyor olayları. Emma’dan kedi, sekizinci yaş gününü kutlayan Mia’dan ise köpek sahibi olmanın inceliklerini öğreniyoruz.

İnteraktif bir okuma

Andrea Schütze, hikâyeleri ve patileri farklı olsa da iki metni de aynı ana eksen üzerinde kurgulamış. Her iki kitap da küçük kahramanlarımızın başlarından geçen olayların anlatıldığı bölümlerin yanı sıra bu bölümlerin arasına serpiştirilmiş “Adım”lardan oluşuyor. Peki bu Adım’lar da neyin nesi? Metnin bu bölümlerinde kedi/köpek sahibi olmak için yapılması gerekenler, küçük dostumuz yeni evine gelmeden önce yapılacak hazırlıklar, kedi/köpek bakımının incelikleri, yeni dostumuzla nasıl iletişim kurmamız gerektiği ve buna benzer bilgiler yer alıyor. Emma ve Emilio’da kedi, Mia ve Lino’da ise köpeklerle ilgili bilgileri aşama aşama edinen okurlar, iki kitabın da sonunda yer alan küçük testi başarıyla tamamlayarak, kendi adlarını ve bilgilerini yazıp doldurabileceği bir Kedi Sertifikası/Köpek Sertifikasının sahibi oluyor.

Okurlar bu testlerle ve kitapların akışı içinde yer alan birçok bölümde evcil bir hayvan edinmenin oyuncak almak gibi bir şey olmadığının farkına varıyor. Dört ayaklı dostlarımızın her şeyden önce birer canlı olduğu bilincini aktaran önemli bir hatırlatma bu.

​Gerek Emma ve Emilio gerekse Mia ve Lino’daki interaktif diyebileceğimiz bölümlerden biri de, küçük dostlarını bekleyen kahramanlarımızın evde yaptığı hazırlıkların anlatıldığı kısım. Örneğin Mia, Lino’nun evlerine taşınmasını beklerken hazırladığı bazı köpek oyuncaklarının yapılışını anlatıyor. Bu bölümler son derece eğlenceli ve okuyanları pratik aktivitelere yönlendirebilecek nitelikte. 

Küçük sırlar

İki kitabın benzerlik gösteren yönlerinden biri de, Emma’nın bir kediye, Mia’nın ise bir köpeğe kavuşabilmek için ebeveynlerin nasıl ikna edilebileceğini anlattığı bölümler. Bu bölümler aslında küçük okurlar ile kahramanlarımız arasında eğlenceli bir sır. Üstelik gizli bilgiler ve çok işe yarayacak taktikler içeren bir sır. Zekice ve belki biraz da hınzır öneriler sayesinde anne babaları ikna etmek, o küçük tatlı dostlara ulaşmak çok kolay olacak.

Durun bir dakika! Kandırılacak mıyız yani?!

Aslında buna kandırılmak demek doğru olmaz. Aklınız çelinecek. Ama endişe edecek bir şey yok. Hem Emma ve Emilio hem de Mia ve Lino’da okuyucuya bu yolda verilen ana fikir şu: Anne babanızı ikna edebilmeniz için onlardan daha çok şey bilmelisiniz. Bilgiden korkacak değiliz her halde!

Bu bilgi, evlerimizde beslediğimiz hayvanların birer oyuncak değil canlı oldukları, onların bakımının ciddi bir sorumluluk gerektirdiği, onlara hem sevgi hem de her canlıya göstermemiz gereken saygıyla yaklaşmamız gerektiği gerçeğini de içeriyor. Yani çocuklarımızın farkına varmasını isteyeceğimiz türden şeyler. Kısacası keyifli bir akıl çelinmesi olacak bu.

(Neredeyse) mükemmel bilgiler

Elbette iş ebeveynleri ikna etmekle bitmiyor!

Asıl zorlu süreç Emilio ya da Lino’ların eve taşınmasından sonra başlıyor. Emma ve Emilio ile Mia ve Lino kedi ve köpek bakımı ile ilgili gerçekten önemli birçok başka bilgiyi de son derece eğlenceli bir dille aktarıyor. Dört ayaklı dostlarımızın kökenleri ve nasıl evcilleştirildiklerinden kendilerine özgü dillerine, eğitimlerinden beslenmelerine kadar aklınıza gelebilecek her türlü detay anlaşılır, basit ve akıcı bir şekilde zihinlerde yer ediyor.

Hem Emma ve Emilio’da hem de Mia ve Lino’da bir taraftan bu bilgiler aktarılırken diğer taraftan da sürükleyici bir olay örgüsü akıp gidiyor. Yan karakterlerle zenginleşen; zaman zaman komik, zaman zaman heyecanlı, zaman zaman da şaşırtıcı olaylar birbirini izliyor: Emma’nın gerçekten çok tatlı kardeşi Mathilde, komşuları Bayan Schubert, onun kedisi Aritoteles, Emilio’nun yaramazlıkları ve itfaiyeciler; Mia’nın dahi komşusu ve arkadaşı Simon, eski komşularının köpeği Çorap, hırsızlar ve kovalamacalar...

Kısacası Emma ve Emilio ile Mia ve Lino, iki farklı çocuğun, biri kedilerle diğeri köpeklerle şekillenen hayvan sevgisini, anne babalarını ikna etme çabalarını, evlerinin yeni üyesi için yaptıkları hazırlıkları, onunla kurdukları iletişimi ve onu mutlu etmek için yapılması gerekenleri çocukların diliyle anlatmayı başarmış eğlenceli bir kitap.

0
5158
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle