23 OCAK, PAZARTESİ, 2017

Melek Özlem Sezer'den Beş Kitap Önerisi

Şair ve çocuk kitapları yazarı Melek Özlem Sezer'den yazanı ve çizeniyle her yaştan okura önerdiği beş kitap.

Melek Özlem Sezer'den Beş Kitap Önerisi

Gerçekten iyi bir çocuk kitabı; ne çocuklarla, ne de çocuk kitaplarıyla ilgisi olmayan bir yetişkini bile büyüler, değişim enerjisi verir ve zekâsıyla sarsar. Zekânın görkemi ise en çok 2-5 yaş kitaplarında açığa çıkar. O nedenle benim önerilerim; yalnızca çocuklar değil, her yaştan okur ve özellikle yazarlar için. 

Wave (Dalga) - Suzy Lee

Picture book’lar “Az laf, çok iş” sözüne bal katar. Zekâ, zirveye çıkar bu kitaplarda ve sözcükler o kadar akıllıca kullanılır ki fazladan bir tek kelime bile insanın gözünü ısırır. Suzy Lee ise kitabını “Hiç laf, çok iş” mertebesine yükseltmiş. Suzy Lee, fırçaya sarılınca; tek bir sözcük bile kullanmadan, küçük bir kızın dalgayla olan ilişkisinde anlatmadık ne kalır ki geriye!

(Youtube videosu da var ama kitabın tadını vermiyor. İyisi mi Amazon’dan sipariş etmeli ya da yayınevlerini bizi sözsüz kitaplarla buluşturmaya ikna etmeli.)

Bu Kitap Benim Köpeğimi Yedi! - Richard Byrne

134 kelimeyle yazılmış bir şaheser! Köpeğini kitapta gezmeye çıkaran Bella, bizi öyle maceralara çıkarıyor, o kadar şaşırtıcı şeyler oluyor ki; insan bu kitaba kaç kez baksa, o yalınlık ve ferahlık içinde ne çok şey anlatıldığına hayret ediyor. Sözcük ekonomisinde, kuşkusuz resimlerin müthiş zekice kurgulanmasının da payı var. 

Siyah Beyaz Hikâye - M. Tunç Atalay

Gece yarısı Siyah’ın canı sıkılırsa ve uzaklara gitmek isterse ne olur? M. Tunç Atalay’ın yazıp resimlediği 82 kelimelik kitapta, yaratıcılık, kıvrak zekâ ve usta işi yalınlıkla neler olmaz ki! Kitap incecik ama çok şeye gebe, en çok da sevince ve neşeye!

Eyvah, Kalbim Kırıldı! - Elif Yemenici 

Arkadaşları oynarken onu aralarına almayınca kırılan Kalben’in kırgınlıktan kurtulma çabası sırasında kendini keşfi, o kadar güzel anlatılıyor ki. Resimler müthiş! Elif Yemenici genç yaşında ve daha bu ilk kitabında usta işi bir yalınlığa erişmiş. Kitap kadar bizden böyle bir yazar-çizerin çıkması da heyecan verici. 

Koyun Russel - Rob Scotton

Tatlı, heyecanlı, romantik, estetik ve müthiş zeki! Koyun Russel kitaplarından yalnızca birini seçmekse çok zor. Çünkü onun Kurbağapoposu Çayırı’ndaki maceraları, hep çok güzel, çok renkli ve çok zekice. Bu kitaplara bakıp da kötü geçmiş bir günü bile asık suratla bitirmek mümkün değil. Resim ve metin o kadar uyumlu ki, yarattığı dünyanın her bir zerresini içimize işliyor. Her bir sayfasında gülümsetiyor; zevk, hayranlık, neşe ve romantizm veriyor. İnsanın hep yakınında olmasını istediği bir arkadaş gibi, onunla ne kadar buluşursan buluş, ne canın sıkılıyor, ne de birlikte geçirilen zaman yetiyor. 

0
5835
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage