07 TEMMUZ, CUMA, 2017

Gündelik Yaşama Ayak Uyduran Bir Psikoloji Dergisi

Uzun yıllardır yurt dışında yayımlanan psikoloji dergisi Psychologies, artık Türkiye’de de yayımlanmaya başladı. Dergiyi yakından tanımak ve okurun psikolojisine neden iyi geleceğini öğrenmek için Psychologies Dergisi Genel Yayın Yönetmeni, Uzman Psikolog Deniz Çakmakkaya’yla görüştük. 

Gündelik Yaşama Ayak Uyduran Bir Psikoloji Dergisi

Psikolojiyi gündelik hayatımıza uygulayabileceğimiz formüllerle sadeleştiren Psychologies; aile, ilişkiler, iş hayatı, güzellik, seyahat, beslenme, spor, sanat gibi pek çok alanda ruhumuza, aklımıza ve bedenimize iyi gelen keşifler yaptırmayı hedefliyor.

Psychologies dergisi Türkiye’de yayımlanmaya başlar başlamaz büyük bir ilgi gördü. Bu kadar hızla sevilmesinin nedeni nedir sizce?

Psychologies uluslararası bir dergi. Fransa’nın en çok satan ikinci dergisi. İngiltere, Rusya, Belçika, Hollanda gibi birçok ülkede yayımlanıyor. Uzun bekleyişlerden sonra, sonunda Türkiye’de dergicilik alanında önemli bir tecrübeye sahip Group Medya bünyesinde yayımlanmaya başladı. Bizim için en önemli özelliği psikoloji ve yaşam dergisi olması. Daha önce bu iki alanı bir araya getiren bir dergi olmamıştı, o yüzden Türkiye’de ilkiz. Hem insanların gündelik hayat ritimlerine ayak uydurup okuyucuyu yeniliklerle buluşturuyoruz hem de psikolojinin farklı yaklaşımlarından gelen bilgileri süzerek bireye özgü iyi yaşam formülleri sunuyoruz. Kişinin kendini tanımasına ve onlarca seçenek arasından kendisine iyi gelecek olanları seçmesine yardımcı oluyoruz. 

©Nazlı Erdemirel

Kendimizi tanımıyor muyuz?

Bilinçli yaptığımızı sandığımız birçok tercihi farkında olmadığımız bilinçdışı etkilerle, küçük yaşta edindiğimiz şemalarla ya da sosyal baskıyla yapıyoruz. Sonunda mutlu olmadığımız tercihler olabiliyor bunlar. Kendimizi tanımak, davranışlarımızın altındaki dinamikleri anlamak, hayatımızı mutlu olacağımız bir yöne çevirmemizi sağlayabilir. Psychologies hem kendimize hem de çevremize yeniden bakmamızı, hayat deneyimlerimizi çeşitlendirmemizi, zenginleştirmemizi sağlıyor. Seçimlerimizi bilinçli yapacağımız, sorumluluğunu alarak yaşayacağımız bir hayat, daha mutlu olacağımız bir hayat olacaktır. 

Ülkemizde böyle bir dergiye ihtiyaç var mıydı?

Çok hızlı bir çağda yaşıyoruz. Her gün bir sürü yeni deneyimle karşılaşıyoruz. Gündelik hayat içindeki zorluklarımız bir yana, toplumsal olarak da bir sürü travma yaşıyoruz. Her şey o kadar hızlı olup bitiyor ki, yaşadığımız olayları sindirmeden, duygularımızın farkına varmadan yeni bir şeye adapte olmaya çalışıyoruz. Psikoloji bilmek; kendimizi ve başkalarını tanımak, sorunlara çözüm yolları bulmak, yaşadığımız ya da maruz kaldığımız olaylarla başa çıkabilmek için çok gerekli. Ancak okullarda ya da yaşamımızın ilerleyen yıllarında bize öğretilen bir bilgi değil bu. İşte Psychologies tüm bu bilgileri evimize getiriyor. Hayatın her alanında karşılaştığımız zorluklarla ilgili çözüm yolları öneriyor, kendimizi geliştirmemiz, daha iyi ilişkiler kurmamız için yardımcı oluyor. 

Ne tür konulara yer veriyorsunuz?

Pschologies’de hayatla ilgili her şey var. Ruhsal, zihinsel ve bedensel olarak kendini iyi hissetme hali önemli, o yüzden içeriğimiz çok zengin. Özünde kişinin kendine iyi gelecek teknikleri, yenilikleri keşfetmesine olanak sağlamak istiyoruz. O yüzden en temel anne-çocuk ilişkisinden başlayarak yetişkin bir bireyin hayatına dokunan her konuya yer veriyoruz. İş hayatında karşılaşılan sorunlar, ilişkilerdeki tıkanma noktaları, güçlü iletişim yöntemleri gibi. Sabah gözlerinizi açtığınız andan başınızı tekrar yastığa koyana kadar yaşadığınız her duygunun karşılığını Psychologies dergisinde bulabilirsiniz. Bunlar insanla ilgili evrensel konular, bir de bizim ülkemize özgü hassas temalarımız var. Toplumsal olarak yıllardır psikolojimizi etkileyen konular bunlar. Onların da davranışlarımıza, birbirimize yaklaşımlarımıza etkisini göz ardı edemeyiz. Kolektif belleğimizdeki olaylar, kadın ve çocuk konuları üzerinde hassasiyetle durmayı amaçlıyoruz. Aylık önemli etkinlikleri, kitap, sinema, müzik, tiyatro gibi kültürel yenilikleri, seyahat, güzellik, beslenme, sağlık önerilerini de Psychologies’de bulabiliyorsunuz. 

Ülke ve toplumsal ruh sağlığımıza dergilerin olumlu katkısı olabilir mi?

Varoluşumuza, yaşama ve topluma farkındalıkla bakmamızı sağlayacak her yazı, her film, her eser, her sohbet olumlu katkı sağlayabilir.

İnsanın olduğu her yerde psikoloji bilgisi yaşamı kolaylaştırıyor, verimliliği artırıyor, ilişkileri düzenliyor, kişisel gelişimi hızlandırıyor. Psikoloji yayımcılığı alanında bizim Psychologies dergisi olarak farkımız, bu zengin bilgiyi güncel, pratik ve uygulanabilir bir şekilde sunmamız.

Psikoloji dergisi dendiğinde bizde bilimsel ve alanı tanıyanlara yönelik yazıların olduğu dergiler akla geliyor ama Psychologies, dediğiniz gibi onlardan farklı. 

Çünkü derginin tamamında özel bir dil kurmaya özen gösteriyoruz. Herkesin kolayca okuyabileceği ve herkese rahatça ulaşan bir dergi yapmaya çalışıyoruz. Konu çeşitliliğini, yer alan uzmanları özenle seçiyoruz. 

Psikolojiyle ilgilenen kişilerin sayısı her geçen gün artıyor gibi. Siz de derginizin dördüncü sayısını çıkardınız, ulaşmayı hedeflediğiniz kişilere ulaştınız mı?

Evet, giderek ulaşıyoruz. Benim gibi Psychologies’nin yabancı edisyonlarını severek okuyan, arşivleyen bir okuyucu kitlesi vardı, onlarla çok hızlı buluştuk. Psikoloji alanında okuyan, çalışan herkesin ilgisini çekti çünkü bu alanla ilgilenenlerin okuyacağı, bu içerikte bir yayın yoktu. Her gün okuyuculardan gelen bir sürü mail alıyorum. Aralarında beni en çok heyecanlandıran, bu alanın dışında olup dergiyle ilk kez karşılaşan insanlardan gelenler. Onların beğenilerini, dergiyle kurdukları ilişkiyi önemsiyorum. Bu bağın kurulduğunu görmek çok güzel.

Yakında okuyucularımızla yüz yüze buluşma imkânı bulacağımız projelerimiz de olacak. 

Neler planlıyorsunuz?

Şimdiden psikoloji alanında bazı organizasyonlarda yer almaya başladık. Ayrıca Türkiye genelinde farklı alanlarda araştırmalar yapıyoruz. Onların uzmanlarımız tarafından değerlendirilmesiyle konferans, eğitim ve lifestyle etkinliklerimiz olacak. Eylül ayından itibaren çeşitli şehirlerde ruha, zihne ve bedene iyi gelecek birçok aktivite serisi organize ediyoruz. 

©Nazlı Erdemirel

Online platformda da aktif görünüyorsunuz. 

Evet, hem internet sitemizde hem de sosyal ağlarımızda aktifiz. Sitemizde kendinizi tanımaya yönelik pek çok test bulabilirsiniz. Her gün güncellenen içeriğiyle dinamik bir platform oluşturuyoruz. Hem bilgi veren hem de etkileşime açık bir yaklaşımımız var. Bize gelen sorular arasından seçtiklerimizi her sayıda klinik psikoloğumuz yanıtlıyor. Ayrıca konularla ilgili internet üzerinden aldığımız paylaşımları da dergide yayımlıyoruz. 

Psychologies’nin yeni sayısında neler var?

Dördüncü sayımız yayımlandı. Dergiyle tanışanlar geçmiş sayılarını da okumak istiyorlar çünkü her sayıda özel bir dosya konumuz oluyor. Bu ay dosya konumuzda, özgür irademizle verdiğimizi sandığımız kararların aslında çocukluk yaşantılarımızdan, önyargılarımızdan ya da kalıplarımızdan ne kadar etkilendiğini anlattık. Kendimizi tanıyarak ve karar verme süreçlerimizde nelerden etkilendiğimizi  öğrenerek doğru kararlar alabileceğiz. Örneğin aşk hayatımızda neden aynı kısırdöngüleri yaşadığımızı ya da bizi mutlu etmeyen iş ve yaşam kararlarını neden aldığımızı anlayıp, hayatımıza ona göre yön verebiliriz.   

0
24409
0
Fotoğraf: Nazlı Erdemirel
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage