15 MART, ÇARŞAMBA, 2017

Çocuklara Değerleri Öğreten Hikâyeler

Genç kuşağın aktif yazarlarından Göktuğ Canbaba, bu kez küçük okurlar için değerleri kaleme aldı ve birbirinden renkli dört kitaba imza attı. Kitapları sizler için inceledik.

Çocuklara Değerleri Öğreten Hikâyeler

1981 yılında Ankara'da doğan Göktuğ Canbaba, Anadolu Üniversitesi, İletişim Bilimleri Fakültesi, Basın-Yayın Bölümü'nden 2006 yılında mezun oldu. Bitirme tezini fotoğraf alanında yapan Canbaba, hayalini kurduğu seyahatlere çıkıp dünyanın birçok yerini gezdi, fotoğraf projeleri hazırladı, dergilere yazılar yazdı ve edebi çalışmaları için araştırmalar yaptı.

Yetişkinler için fantastik ve yeraltı tarzlarında üç roman ve bir öykü kitabı yazan Canbaba, Doğan ve Egmont Yayıncılık'tan çıkan Fener Balığının Kayıp Işığı, Valizdeki Kedi, Arayış Ormanı ve Uzayda Sahibini Arayan Köpek romanlarıyla hayal gücünün kapılarını çocuklara açtı. Şimdi ise hikâyelerle değerler eğitimi serisini kaleme aldı ve birbirinden keyifli dört farklı öyküyle küçük okurlarla buluştu.

Biğkem Karavus'un sıcacık ve kendine has tarzıyla çizimlendirilmiş dört ayrı kitap yer alıyor bu seride: Ev Kedisi Mırnav, Şarkı Söyleyen Ihlamur, Havalı Maymun ve Utangaç Papağan Huli.

Dostluk, yardımlaşma, fedakarlık ve paylaşımcı olmaya dair olan Ev Kedisi Mırnav, şirin mi şirin bir kedinin hayatını mercek altına alıyor. Bembeyaz tüyleri olan ev kedisi Mırnav, sokakta yaşayan arkadaşları Pofidik ve Boncuk ile camın önünde sohbet etmeyi çok seviyor. Pek tabii uyumayı da… Hele de kış aylarında! Şömine önünde sürekli uyuklayan Mırnav, soğukta kalan arkadaşlarını ihmal ettiğinin farkına bile varamıyor. Oysa eskiden hem sıcak yuvasını hem de yiyeceklerini onlarla paylaşırmış. Hikâyenin sonuna doğru bir takılıyor aklımıza. Yoksa arkadaşlıkları bitiyor mu?

İkinci hikâye Şarkı Söyleyen Ihlamur, sevgi, saygı, duyarlılık ve hoşgörüye odaklanıyor ve hiçbir zaman umudunu yitirmeyen, minicik bir filizin ayakta kalma mücadelesine tanık oluyoruz. Tombul tavşan, birgün ormanda gezinirken, meşe ağaçlarının arasında minik bir filiz görüyor. Yapraklarının diğer ağaçlarınkinden değişik göründüğünü fark ediyor kısa sürede. Zaman geçtikçe anlıyorlar ki büyümekte olan bir ıhlamur ağacı... Farklılıklarıyla aralarına katılacağını fark ediyorlar heyecanla. Peki ya meşeler, şarkı söyleyen neşe dolu ıhlamuru kabul edebilecek mi?

Cesaret, empati, liderlik ve nazik olmaya dair kaleme alınan Havalı Maymun adlı hikâye de diğerleri kadar eğlenceli. Karakteri ve yaptıklarıyla dikkat çeken bir maymunun ibret dolu macerasına ortak oluyoruz bu kez de. Ormanın derinliklerinde ismi Havalı olan bir maymun yaşıyor. En yüksek ağaçlara tırmanıyor, en ağır yükleri kolaylıkla taşıyor. Arkadaşları onu seviyor sevmesine ama her işin sonunda hava atmasından hiç hoşlanmıyorlar. Günün birinde ona bir ders vermeye karar veriyorlar. Peki ya Havalı Maymun için hazırladıkları plan işe yarayacak mı?

Utangaç Papağan Huli adlı keyifli hikâye ise dürüstlük, doğruluk, çalışkanlık ve adil olmaya değiniyor. Ne olursa olsun yılmayan ve çalışmaktan hiç vazgeçmeyen sevimli bir papağanın yaşadıkları içimizi ısıtıyor. Ormandaki tüm canlılar, baharın gelişini kutlamaya hazırlar. Güzel sesleriyle dinleyenleri hayran bırakan papağanlar korosu da son çalışmalarını çoktan tamamlamış. Bir tanesi hariç… Küçükken sesiyle alay edildiği için bir daha hiç şarkı söylemeyen Huli, ortalarda görünmemeye çalışıyor. Oysa bir gece hiç beklemediği bir deneyim yaşayacaktı. Huli’nin kendine olan güveni geri gelecek miydi?

Çocuk kitaplarında ve özellikle hayvanların eğlenceli olduğu kadar duygusal yaşamlarını da kaleme almadaki başarısı ortada olan Göktuğ Canbaba, bir kez daha okurları mutlu edeceğe benziyor. Seçtiği konular kadar yarattığı karakterlerin de canlılığı ve gerçekliğiyle minik okurların hayal güçlerini zenginleştirme konusunda hiç zorlanmayan yazar, içten içe verdiği mesajları da doğru şekilde aktarıyor.

Her bir kitabın özenli tasarımı, çizimleri ve el yazısıyla hazırlanmış formatıyla sadece çocukların değil, öğretmen ve ebeveynlerin de gönül rahatlığıyla tercih edecekleri bir seri ortaya çıkmış. 

0
19932
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage