21 MAYIS, PAZARTESİ, 2018

Bizim Unuttuğumuz, Çocuklar İçin İlginç Meslekler

Banu Savu ile Köfte ve Patates’in soruları üzerinden çocukları alışılmışın dışında mesleklerle tanıştırdığı serisi İlginç Meslek’ler üzerine konuştuk.

Bizim Unuttuğumuz, Çocuklar İçin İlginç Meslekler

Yazdığı tüm kitapların temeline “Okuduğu tek bir kitap, bir çocuğun tüm hayatına ilham verebilir” sözünü oturtan Banu Savu’nun İlginç Meslekler serisi, çocuklara alışılmışın dışında hatta unutulmaya yüz tutmuş meslekleri tanıtıyor. Her kitapta hikâyeyi Elif Deneç’in resimleri canlandırıyor.

Yazın hayatınız nasıl başladı? Sizi çocuk edebiyatına çeken neydi?

Elinden kitap düşmeyen bir babanın, mesleğini çok seven öğretmen bir annenin çocuğuyum. Kitapların ve kitap okumanın çok değerli bulunduğu bir ailede yetiştim. Çok kitap okuyarak büyüdüm ve bitirdiğim her kitapta alkışlandım. Yazmaya ise daha çok küçükken başladım. Ortaokul birinci sınıfta yazdığım bir tiyatro oyunu, tiyatro kulübü tarafından beğenilip sahnelenince, kalemim öğretmenlerimin de ilgisini çekti. Beni çocuk edebiyatına çeken ise kitapları da çocukları da çok ama sevmemdir.

Köfte ve Patates – İlginç Meslekler serisinde pandomim sanatçılığı ve cam ustalığı gibi alışılagelmişin dışındaki meslekleri çocuklara tanıttığınızı görüyorum. Bu fikrin nasıl ortaya çıktığından bahseder misiniz? Sizin için çocukların farklı mesleklere yönelmesi neden önemli?

Meslek seçimi yaparken, yeteneklerin ve kişisel eğilimlerin göz önünde bulundurulmadığını, sadece sınavlarda alınan puanlara göre seçim yapıldığını görüyorum. Bu, bizim zamanımızda da böyleydi. Hepimize popüler meslekler, yüksek puanlı bölümler hedef gösterildi. Böylelikle o bölümlere girmiş ama yaptığı işten mutlu olmayan kuşaklar yetişti. Sistem böyle olduğundan, çocuklar farklı ve ilginç meslekleri tanıma imkânı da bulamıyorlar. Bu yüzden de pandomim sanatçılığı, dublaj sanatçılığı, cam ustalığı gibi ilginç meslekler unutulmaya yüz tutuyor. Amacım onlara bu meslekleri tanıtıp, ilgi duyup duymadıklarını düşünmelerini sağlamak. Küçük okuyucularımdan şimdiden dublaj veya pandomim sanatçısı, veteriner ya da cam ustası olmaya karar veren, bana bununla ilgili mail atanlar var:) 

İlginç Meslekler, okurlara meslekleri eğlenceli maceralarla tanıtan bir seri. Bu seriyi yazarken didaktik olmaktan nasıl kaçındınız? Bu sizin için önemli bir konu muydu?

Elbette çok önemliydi. Öncelikle bir anne yazar olduğumdan çocuk ruhunu iyi tanıyorum. Çocuklara özellikle de ilkokul çağındaki çocuklara, didaktik olarak bir şey öğretebilmeniz çok zor. Yazdıklarınızın içinde ne kadar oyun, ne kadar eğlence varsa hikâyenin içine o kadar çabuk girebiliyorlar. Çünkü hâlâ oyun çocuğu onlar. Ana karakterleri de benimseyip, kendilerinden biri gibi görürlerse kitapla kolaylıkla bütünleşebiliyorlar. 

Köfte ve Patates çok eğlenceli iki karakter. Onları konu edinen başka projeleriniz var mı? 

Olmaz mı? Köfte ve Patates hala bizim evimizde yaşayan iki çocuk. Kızımla ara sıra Köfte olsa şimdi ne derdi, deyip gülüyoruz. Kahramanlarımı o kadar içselleştiriyor, varlıklarına o kadar inanıyorum ki onlardan İlginç Meslekler serisiyle ayrılmam mümkün değil. Yaşayacakları yeni öğrenme maceralarını ben de iple çekiyorum.

İlginç Meslekler’den önce yayımlanan Gıdıgıdılar serinizde farklılıkları benimsemek, herkesin kendini bir bütünün parçası hissetmesini sağlamak gibi konulara odaklanmışsınız. Günümüz çocuk edebiyatının bu konuları işlemesinin önemli olduğuna inanıyorum ben de. Siz bu konuyu işlemeye nasıl karar verdiniz? Gıdıgıdılar mahallesine ne ilham verdi?

Gıdıgıdılar Mahallesi’nin en büyük esin kaynağı benim büyüdüğüm mahalledir. Yaşam koşullarının değişmesiyle birlikte, hangi değerleri kaybediyoruz, nelere sıkı sıkı sarılmayız onları anlatmaya çalıştım çocuklarıma. Sevgi, saygı, dostluk, dürüstlük, dayanışma, paylaşma... Bunların hepsi bir arada olduğu sürece mutlu bir hayatımızın olabileceğinin altını çizmeye çalıştım. En önemlisi de bu değerlerin her birinin çocukların karakterine ve davranış biçimlerine oturtmak için uğraştım. 

Bir çocuk kitapları yazarı olarak, okumaktan en çok zevk aldığınız çocuk kitapları neler ya da çocuk kitabı yazarları kimlerdir?

Dünya Klasiklerini çok severim özellikle fabl türünde yazılmış olanları. Türk edebiyatından Muzaffer İzgü, Fatih Erdoğan, Mavisel Yener, Aytül Akal, Sevim Ak, Canan Tan gibi daha birçok yazarı severek okuyoruz.

0
13056
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage