25 AĞUSTOS, CUMA, 2017

Bir Tatile Kaç Kitap Sığar?

Bu yıl resmi tatilin uzatılmasıyla 10 günü bulan izin zamanını pek çoğunuz enerji depolayarak değerlendirecek şüphesiz. Bu sürede deniz kenarında da olsanız, yaylaya da çıksanız, adaya da düşseniz cebinize, çantanıza bir kitap koymayı eksik etmemenizi diliyoruz. Bu vesileyle sizlere tatil süresi içinde okuyabileceğiniz beş kitap önerisinde bulunduk. İyi tatiller…

Bir Tatile Kaç Kitap Sığar?

Vejetaryen - Han Kang (April Yayıncılık)

2016 yılında Uluslararası Man Booker Ödülü’nün kazananı olarak açıklandığında “acaba dilimize ne zaman çevrilecek?” heyecanı yaratan Koreli yazar Han Kang’ın Vejetaryen isimli kitabı Ocak 2017’de April Yayıncılık etiketiyle dilimizde yayımlandı.Vejetaryen konusu, Han Kang’ın sekteye uğramayan dili ve içine çeken anlatım tarzı açısından okuyucusuna farklı bir deneyim sunuyor.

Her şeyin oldukça normal gittiği bir evlilikte kitabın ana kahramanı Yonğhe’nin rüyalar görmesiyle işler farklı bir yöne evrilir. Ve bu noktada vejetaryen olma kararı bireysel bir tercihin sadece besin seçimi bazında değil, dış dünyaya bir tepki, tabuları yıkma biçimi olarak karşımıza çıkıyor. Bir kitapta olaylar ve karakterler hakkında keskin bilgiler edinmek isteyenler için bu kitap pek de tatmin edici olamayacaktır. Fragmanlar halinde geçen olaylar ve karakterlerin diyalogları onlar hakkında bilgi edinmemiz açısından biraz parçayı tamamlamaya zorluyor. Ama bu Hang Kang’ın karakterleri kurgulamasındaki başarısına asla gölge düşürmüyor. Kitap üç bölümden oluşuyor. Her birinde rüyalar ve gerçekler zaman zaman birbiri içine geçiyor. Kişisel seçimlerin toplumsal kabullerle olan çatışması, aile kavramının sorgulanması, sosyal statüler ve Kore kültürünün birçok yansımasını kurgusuna ustaca yediren Han Kang’ın bu kitabı okuma listenizde yer almalı.

Kirpinin Zarafeti – Muriel Barbery (Kırmızı Kedi Yayınevi)

Fransız felsefe profesörü Muriel Barbery’nin kaleme aldığı ve hayata dair kesin olarak görülen tüm olguların aslında o kadar da kesin olamayacağını ve her şeyin pamuk ipliğine bağlı olduğunu gösteren kitabı Kirpinin Zarafeti, gözden kaçırılmaması gereken bir başka eser.

​Kitabın sonlarına doğru okuyucusunu duygusal açıdan zorlayan bir tarzı olan Kirpinin Zarafeti okuyucuları ikiye ayırmış durumda. Bu noktada kitabı okurken sıfır beklentiyle başlamanın yararı olacaktır. Kitapta üç ana karakter yer alıyor. Bunlardan biri 54 yaşındaki Reneé Michel. Michel, Paris'in merkezinde, gösterişli bir apartmanda, müzik, resim ve felsefe meraklısı, Rus edebiyatı ve Japon sineması tutkunu kapıcı bir kadın. Bir diğer karakter 12 yaşındaki Paloma Josse. Son derece zeki ve üstün yetenekli ama içe dönük ve 13’üncü yaş gününde intihar etmeyi planlayan bir kız çocuğu. Bu iki birbirine teğet yaşamlardan gelen karakteri birleştiren bağ binaya yeni taşınan kibar Japon beyefendi Kakuro Ozu oluyor. Felsefi bir ağırlığı olabilecekken oldukça gündelik bir sadelik kazandırılmış bu kitabı tatilinizde deneyimleyebilirsiniz.

Bir Şiirden – Turgut Uyar (Yapı Kredi Yayınları)

Bir Şiirden, Turgut Uyar'ın şiir eleştirisi yazılarından oluşan, ilk olarak 1983 yılında Ada Yayınları tarafından yayımlanan, bu yıl ise Yapı Kredi Yayınları’ndan yeniden yayımlanan inceleme kitabı. Uyar, bu kitabında bir araya getirdiği yazılarında şairleri ve şiirlerini günümüzde çok alışık olmadığımız şekilde oldukça net bir tavırla eleştiriyor. Bu eleştirileri yaparken de eleştirilenin döneme göre popülerliğini veya kanonlaşmış olmasını göz ardı ederek metinlere odaklanıyor. Seçtiği bir şiir üzerinden önce şairinin şiirsel gelişimi ve Türk şiirindeki yeri hakkında bir değerlendirme sunup akabinde seçtiği şiiri de dil bilgisi ve poetika açısından ele alıyor.

​Turgut Uyar'ın geleneği aşmayı, sürekli yenilenmeyi bir zorunluluk olarak gören ve kendi poetikasını kurmasında etkin olan tavrı, Bir Şiirden’deki yazılarına da yansımış durumda. Yaptığı eleştiriler, çoğunlukla, şairlerin kendini yenileyememesi, salt gelenekten beslenmesi üzerine yoğunlaşmış gibi. Öte yanda, bir kırılma yaratan ancak yarattığı kırılmanın ötesine geçmeyip sürekli yerinde saydığını düşündüğü Orhan Veli özelinde Garipçilere de kitap boyunca yeri geldikçe atıflar yapmakta. Gerek şiir özelinde yaklaşımı gerek eleştirel bakış sunması açısından yoğunluğu ile kaynak niteliğinde olan bu kitap tatil sürecinize değer katacak.

Petersburg Öyküleri - Nikolay Vasilyeviç Gogol (İletişim Yayınları)

Dünya klasikleri arasında Rus edebiyatının her zaman özel bir yeri var. Gogol de bu özel yerde önemli bir isim. Öyküleri kendi dönemini ve kendinden sonra gelenleri de etkileyen bir yazar. “Rus edebiyatının kaderini değiştiren öyküler” olarak nitelendirilen öykülerinin yer aldığı bu kitapta her öykü, topluma ve döneme gerçekçi bir bakış atıyor.

​Bu kitap içerisinde bulunan yedi öyküde Gogol, Rusya’nın ünlü bulvarlarından geçip memurların tekdüze yaşamlarına, soyluların gösterişli yemek davetlerine, yoksul bir ressamın virane atölyesine konuk ediyor. Duygu ikilemleri arasında bir dengede tuttuğu öyküleri Çarlık Rusya’da yaşanan mevcut sosyal eşitsizliği de güçlü bir şekilde eleştiriyor.

Güçoburlar – Kolektif (Doğan Kitap)

Aslı Tohumcu ve Kutlukhan Kutlu tarafından derlenen ve 15 yazarın kaleme aldığı 15 despotluk ve diktatörlük çevresinde gelişen, arzu nesnesinin mutlak güç olduğu distopyadan oluşuyor bu kitap.

Kitaptaki isimler arasında Yekta Kopan, Hakan Bıçakcı, Mehmet Berk Yaltırık, Doğu Yücel, Sevin Okyay, Mine Söğüt, Hakan Günday, Nermin Yıldırım, Tuna Kiremitçi, Tayfun Pirselimoğlu, Samet Kalkan, Aslı Tohumcu, Neslihan Önderoğlu, Sabri Gürses ve Cem Akaş yer alıyor. Her biri çağdaş Türk edebiyatının önemli yazarlarından olan bu isimlerin hem dili hem de anlatım tarzlarını tanımak açısından da kıymetli bir derleme.

​Kitapta yer alan her hikâye gücün toplumun farklı katman ve alanlarında var oluşunu sorguluyor. Siyasette, ailede, çalışma hayatında, arkadaşlık ilişkilerinde, evde sokakta yani her yerde. Her yazarın konuyu farklı ele alışı açısından da doyurucu bir derleme. 

Görseller Gray Malin'e aittir. 

0
5405
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage